Які документи надати членам сім'ї померлого через COVID-19 медпрацівника, щоб отримати фінансову допомогу від ФСС

Фонд соціального страхування самостійно не визначає належність до складу сім'ї померлого медичного працівника.

Які документи надати членам сім'ї померлого через COVID-19 медпрацівника, щоб отримати фінансову допомогу від ФСС

Звільнення померлого працівника: крок за кроком

Відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» держава забезпечує страхові виплати медичним працівникам державних і комунальних закладів охорони здоров'я.

На виконання норм цього Закону постановою КМУ від 17.06.2020 № 498 затверджено Порядок здійснення страхових виплат у разі захворювання або смерті медпрацівників у зв’язку з інфікуванням гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та визначені їх розміри (далі — Порядок № 498).

Одноразова допомога членам родини померлого внаслідок інфікування коронавірусом SARS-CoV-2 під час виконання професійних обов'язків медика здійснюється за рахунок коштів держбюджету через Фонд соціального страхування України.

У випадку смерті медичного працівника виплату отримають члени сім’ї, батьки й утриманці у 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 01 січня календарного року, що наразі складає 1,576 млн гривень.

Страхова виплата призначається і виплачується разово та в рівних частинах членам сім’ї, батькам та утриманцям померлого працівника протягом одного місяця з дня виникнення права на страхову виплату.

Члени сім’ї та батьки померлого працівника визначаються відповідно до Сімейного кодексу України.

Порядок № 498 визначає виключно перелік осіб, які можуть бути визнані утриманцями померлого медпрацівника. Це діти, на утримання яких померлий медичний працівник виплачував або був зобов’язаний виплачувати аліменти, та непрацездатні особи, які не перебували на його утриманні, але мають на це право згідно з чинним законодавством.

Фонд соціального страхування України наголошує, що не наділений повноваженнями щодо визначення належності до складу сім’ї померлого медичного працівника. Фонд має отримати від такого члена сім’ї відповідний документ, передбачений пунктом 7 Порядку № 498. Такими документами є:

  • копія свідоцтва про шлюб,
  • копія свідоцтва про народження дитини (у разі виплати грошової допомоги дитині),
  • відповідні рішення суду про встановлення факту сімейних відносин або визнання батьківства, якщо вищезгадані документи відсутні.

Крім того, за Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» у випадку смерті потерпілого ФСС виплачує одноразову допомогу його сім’ї у сумі, що дорівнює 100 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на день настання права на страхову виплату (з 01.07.2020 року — 219 700,0 грн), та одноразову допомогу кожній особі, яка перебувала на його утриманні, у сумі, що дорівнює 20 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб (з 01.07.2020 року — 43 940,0 грн).

За інформацією ФСС

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Допомога на поховання 2024

Кадровик переживає з працівниками безліч подій з їхнього життя. Якщо працівник звернувся за допомогою на поховання члена сім’ї або, навпаки, родичі працівника прийшли з сумною звісткою, будьте готові оформити допомогу, надавши при цьому зразок заяви на матеріальну допомогу на поховання та роз’яснити особливості одержання такої допомоги
118562

Матеріальна допомога на оздоровлення

Для того, щоб отримати матеріальну допомогу на оздоровлення, потрібно взяти свою щорічну відпустку (або її частину). Матеріальна допомога на оздоровлення надається окремим категоріям працівників. Кому та як оформити матеріальну допомогу на оздоровлення, чи виплачувати таку допомогу під час воєнного стану? Відповідь на ці та інші запитання щодо надання матеріальної допомоги на оздоровлення знайдете у статті.
110985

Заява на матеріальну допомогу на оздоровлення до щорічної відпустки

Надання матеріальної допомоги на оздоровлення на законодавчому рівні регламентовано тільки для підприємств, установ та організацій, які фінансують з бюджету. Недержавні підприємства можуть врегулювати це питання у колдоговорі.
113076

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47645

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді