Підвищення мінімальної заробітної плати з 1 вересня: позиція та прогноз ФПУ

За розрахунками в цінах червня 2020 року прожитковий мінімум складає більше ніж запропоноване Президентом підвищення МЗП.

Підвищення мінімальної заробітної плати з 1 вересня: позиція та прогноз ФПУ

06.08.2020 року Президент України Володимир Зеленським вніс до ВРУ проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» № 3963. Проєкт ініціює підвищення мінімальної заробітної плати з 1 вересня 2020 року до 5000 грн.

Відповідно до пояснювальної записки до Проєкту, з метою збереження співвідношення між розмірами посадового окладу працівника 1 тарифного розряду ЄТС і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери та мінімальною заробітною платою, що склалося у поточному році, передбачено збільшення видатків на підвищення розміру посадового окладу працівника 1 тарифного розряду ЄТС та встановлення його у розмірі 2 225 гривень.

Анонсоване підвищення МЗП наблизить виконання домовленостей Генеральної угоди на 2019-2021 роки щодо досягнення мінімальною заробітною платою фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Федерація професійних спілок України зауважує, що за розрахунками Мінсоцполітики в цінах червня цього року прожитковий мінімум склав 5149 грн, тобто більше ніж запропонував Президентом. Зважаючи на традиційне підвищення цін і тарифів в осінньо-зимовий період він ще зросте.

Як проводити доплату до мінімальної заробітної плати

Генеральна угода, також, передбачає забезпечення співвідношення мінімальної заробітної плати до середньомісячної на рівні 50% на кінець року. Враховуючи, що середньомісячна заробітна плата у 2020 році прогнозується Урядом на рівні 10 709 грн, майбутнє підвищення МЗП забезпечить зростання співвідношення її розміру до середньомісячної зарплати лише до 46,7%.

Тому Голова СПО об’єднань профспілок Григорій Осовий, оперуючи нормами чинного законодавства, зокрема ст. 10 Закону України «Про оплату праці», звернувся листом до КМУ та СПО роботодавців щодо прискорення проведення переговорів Сторін соціального діалогу з визначення розміру мінімальної заробітної плати.

За інформацією ФПУ

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5740

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47661

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
23576

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
102608

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249226

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді