Стало відомо, кого з роботодавців перевірятимуть інспектори з праці на Закарпатті у вересні 2020 року

Перевірте, чи потрапило ваше підприємство до переліку пріоритетних для інспектування.

Стало відомо, кого з роботодавців перевірятимуть інспектори з праці на Закарпатті у вересні 2020 року


Лейтмотивом «круглого столу», який організувало Управління Держпраці у Закарпатській області за участі представників ГУ ДПС і ГУ ПФУ регіону, а також Закарпатського центру зайнятості та органів місцевого самоврядування, стало неофіційне працевлаштування під час карантину та мораторію на проведення перевірок.

За результатами обговорення, учасники «круглого столу», наділені повноваженнями здійснювати держнагляд за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення, домовились посилити, насамперед, інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо неприпустимості допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин.

Як проходять перевірки з праці

До уваги роботодавців Закарпаття! Впродовж 3 тижнів триватиме інформаційна кампанія в регіоні, а з 1 вересня розпочнуться інспектування з питань виявлення неоформлених трудових відносин.

Інспектори зокрема, зосередять свою увагу на таких сферах:

  • сільське господарство,
  • будівництво,
  • торгівля,
  • громадське харчування,
  • готельно-ресторанний бізнес.

ДПС у Закарпатській області нагадує керівникам підприємств, установ, організацій всіх форм власності та фізичним особам-підприємцям, які використовують найману працю працівників, про обов’язок надсилати повідомлення про прийняття працівника на роботу до податкових інспекцій за місцем обліку їх як платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Таке повідомлення необхідно надіслати до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором.

На скільки і за що штрафуватимуть роботодавців у 2020 році

Повідомлення може подаватися трьома способами:

  1. засобами електронного зв'язку з використанням електронного підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;
  2. на паперових носіях разом з копією в електронній формі;
  3. на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п'ятьма особами.

Зразок форми повідомлення про прийняття працівника на роботу затверджено постановою КМУ від 17.06.2015 р. № 413.

За неподання повідомлення про прийняття на роботу найманих працівників до податкових інспекцій, передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу в розмірі однієї мінімальної заробітної плати.

За використання праці найманих працівників з порушенням трудового та податкового законодавства, передбачена адміністративна або дисциплінарна відповідальність.

За інформацією відділу комунікацій ГУ ДПС у Закарпатській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27170

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10119

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26968

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30872

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді