Жінка, яка самостійно виховує дитину без участі батька, має статус одинокої матері. Позиція Верховного суду

Копія свідоцтва про розірвання шлюбу, копія свідоцтва про народження дитини, довідка про склад сім’ї, свідчення мешканців будинку та довідка з навчального закладу дитини — достатні докази відсутності участі батька у вихованні дитини.

Жінка, яка самостійно виховує дитину без участі батька, має статус одинокої матері. Позиція Верховного суду

Таку позицію займає Верховний Суд у постанові від 13.08.2020 у справі № 808/610/18 (провадження № К/9901/65960/18).


Обставини справи

Позивачка працювала в Токмацькій РДА (відповідач) з 2006 по 2017 та звільнена за власним бажанням. Просить стягнути з відповідача компенсацію за невикористані додаткові соціальні відпустки як одинокій матері за 2011 рік, 2012 рік та 2013 рік та середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні.

Рішенням Запорізького окружного адміністративного суду, залишеним без змін постановою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду, позов задоволено.

Верховний суд Рішення Запорізького окружного адміністративного суду та постанову Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду залишив без змін.

Позиція Верховного суду

Визначення «одинокої матері» наведено у пункті 9 Постанови Пленуму ВСУ «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.1992 № 9 та пункті 5 частини 12 статті 10 Закону «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

Згідно з Постановою Пленуму ВСУ одинокою матір’ю слід вважати жінку, яка не перебуває у шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує і утримує дитину сама.

Пункт 5 частини 12 статті 10 Закону про відпустки визначає одиноку матір як таку, яка виховує дитину без батька.

Отже, право на додаткову відпустку мають такі одинокі матері: жінка, яка не перебуває у шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдова; жінка, яка виховує дитину без батька.

Колегія суддів Верховного Суду вважає, що позивачка має статус одинокої матері, оскільки самостійно виховує дитину без участі батька та надала відповідні докази відповідачу за час трудових правовідносин з ним.

В матеріалах справи наявна копія свідоцтва про розірвання шлюбу, копія свідоцтва про народження дитини, довідка про склад сім’ї, свідчення мешканців будинку за місцем проживання та довідка з навчального закладу дитини.

Оскільки відповідач не надавав позивачу додаткову соціальну відпустку як одинокій матері — відпустка є невикористаною і переноситься на інший період відповідно до частини 7 статті 20 Закону про відпустки.

Отже, у зв`язку зі звільненням компенсація за 30 днів невикористаної додаткової соціальної відпустки підлягає виплаті позивачці, а позовні вимоги про стягнення компенсації є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Олена Петровська

за матеріалами Єдиного державного реєстру судових рішень

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Усе про відпустки: спецпідбірка для кадровика

З початком відпускної кампанії як у кадровиків та бухгалтерії, так і у працівників виникає немало запитань щодо відпусток, зокрема, про особливості їх надання під час воєнного стану. Відповідні на запитання знайдете в спеціальній підбірці про відпустки
46272

Відпустка одинокій матері

Одинокою матір’ю вважають жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує й утримує дитину.
77145

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді