Підмінили трудовий договір цивільним — очікуйте на візит інспектора праці

Перевірки не уникнути, якщо до Держпраці поскаржиться працівник або особа, з якою неналежно оформили трудові відносини.

Підмінили трудовий договір цивільним — очікуйте на візит інспектора праці

У вересні 2019 року фахівці Управління Держпраці у Закарпатській області провели інспекційне відвідування підприємства на підставі звернення працівника щодо порушення його трудових прав.

Чек-ліст підстав для інспекційного відвідування роботодавця

Під час перевірки з’ясувалось, що на підприємстві заявник працював пресувальником з лютого 2019 року. У червні того ж року був призваний на строкову військову службу. Однак, керівництво підприємства не надало призовнику передбачених законодавством гарантій та не зберегло за ним робоче місце, аргументуючи це тим, що чоловік був оформлений на роботу за цивільно-правовою угодою.

Цією угодою передбачалось, що заявник мав виконувати допоміжні роботи. Насправді ж в його обов’язках було виготовлення продукції, що є основним видом діяльності підприємства. Працював чоловік позмінно, регулярно отримував заробітну плату на картку у межах зарплатного проєкту. Водночас головні державні інспектори, які проводили перевірку, встановили, що один з актів виконаних робіт, підписаний замовником і виконавцем в останній день червня, коли виконавець вже перебував на військовій службі. Тобто наявні всі підстави стверджувати, що чоловік був допущений до роботи без належного оформлення з ним трудових відносин.

Трудовий договір чи договір підряду

За результатами інспекційного відвідування фахівці Держпраці склали відповідні документи, зокрема припис на усунення виявлених порушень законодавства про працю.

Однак, керівник підприємства не відразу погодився виконувати умови припису. На той час вже була прийнята постанова Управління Держпраці про накладення штрафу за виявлені порушення трудового законодавства. Тож керівник підприємства вирішив позиватися до суду.

Закарпатський окружний адміністративний суд, взявши до уваги аргументи обох сторін, проаналізувавши вимоги чинних нормативно-правових документів, прийняв рішення відмовити у задоволенні адміністративного позову ТОВ, де працював заявник. Таким чином, постанову Управління Держпраці у Закарпатській області визнано правомірною і винесеною з урахуванням норм чинного законодавства.

За інформацією Управління Держпраці у Закарпатській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27192

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10148

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
27005

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30889

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді