Допомога по частковому безробіттю під час коронакризи: хто, за яких умов та в які строки може отримати

Повідомте працівникам, що за час простою і відпусток за власний рахунок вони теж можуть отримати допомогу по «частичці».

Держпраці роз’яснила: хто, за яких умов та в які строки може отримати допомогу по частковому безробіттю під час карантину

Управління Держпраці у Київській області нагадало, що Постановою від 15.07.2020 № 600 Уряд уніс зміни до Порядку надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину через COVID-19.

Відповідні зміни набули чинності з 16 липня 2020 року.

Допомогу можуть отримати на період карантину та протягом 30 календарних днів після завершення карантину, застраховані особи у разі втрати ними частини заробітної плати або доходу внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) діяльності, а також:

  • працівники, які отримують оплату часу простою відповідно до статті 113 КЗпП (крім періоду освоєння нового виробництва (продукції);
  • працівники, які перебувають у відпустці без збереження заробітної плати відповідно до пункту 3-1 ч. 1 ст. 25 та ст. 26 Закону України «Про відпустки» (крім осіб, які отримують пенсію);
  • фізичні особи-підприємці, які є застрахованими особами (крім осіб, які отримують пенсію) та не отримують допомогу по частковому безробіттю на період карантину як працівники.

Які документи подає роботодавець для отримання «карантинної» допомоги

Обов'язкова умова

Сума допомоги по частковому безробіттю на період карантину надається роботодавцям, у тому числі ФОПам, які є застрахованими особами, із числа суб’єктів малого та середнього підприємництва на строк зупинення (скорочення) діяльності, а також протягом 30 календарних днів після завершення карантину та у разі сплати роботодавцем єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування протягом шести місяців, що передують даті зупинення діяльності.

Розмір допомоги по частковому безробіттю

«Карантинна» допомога встановлюється за кожну годину, на яку працівникові було скорочено тривалість робочого часу, із розрахунку двох третин тарифної ставки (окладу), встановленої працівникові відповідного розряду. Розмір допомоги визначається виходячи з фінансових можливостей Фонду зайнятості і не може перевищувати розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом.

Нагадаємо, що з 01.09.2020 року мінімалка становитиме 5000 гривень.

Строк виплати допомоги по частковому безробіттю

Виплата працівникам допомоги по частковому безробіттю на період карантину здійснюється роботодавцем з першого дня скорочення тривалості їх робочого часу у межах строку зупинення (скорочення) діяльності, але не більше 30 календарних днів після завершення карантину.

Строк звернення за одержанням коштів

Роботодавець або ФОП, який є застрахованою особою, може звернутися за отриманням такої допомоги протягом 90 календарних днів з дня зупинення (скорочення) виробництва.

Порядок надання допомоги по частковому безробіттю. Для отримання допомоги по частковому безробіттю роботодавець або фізична особа-підприємець, яка є застрахованою особою подає такі документи:

Рішення про надання допомоги по частковому безробіттю приймається центрами зайнятості протягом трьох робочих днів з дня подання роботодавцем або фізичною особою-підприємцем, яка є застрахованою особою, документів за місцем реєстрації як платника ЄСВ.

Перерахування коштів на поточний рахунок фізичній особі-підприємцю, яка є застрахованою особою, або роботодавцю для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю на період карантину здійснюється центром зайнятості щомісяця протягом трьох робочих днів після зарахування відповідних коштів на рахунок центру зайнятості на підставі відомостей про осіб, щодо яких виконуються вимоги ч. 3 ст. 47-1 Закону України «Про зайнятість населення», наданих роботодавцем за формою згідно з додатком 4, а фізичною особою-підприємцем, яка є застрахованою особою, — за формою згідно з додатком 5.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47127

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
22203

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
98290

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
247116

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді