Тривалість додаткової відпустки за роботу на комп’ютері не прописана у колективному договорі: надавати чи ні

Юридичний відділ ЦК Профспілки роз'яснив, хто та за яких умов має право на відпустку за роботу на ПК.

Тривалість додаткової відпустки за роботу на комп’ютері не прописана у колективному договорі: надавати чи ні


Працівники, які працюють електронно-обчислюваних та обчислювальних машинах, до яких належить і персональний комп’ютер (ПК), відповідно до розділу XXII «Загальних професій за всіма галузями господарства» (позиція 58) Списку виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я (постанова КМУ від 17.11.97 № 1290), мають право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці тривалістю до 4 календарних днів.

Додаткова відпустка за особливий характер праці секретарю

Згідно зі статтею 8 Закону України «Про відпустки», щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці надається:

1) окремим категоріям працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, — тривалістю до 35 календарних днів за Списком виробництв, робіт, професій і посад, затверджуваним КМУ;

2) працівникам з ненормованим робочим днем — тривалістю до 7 календарних днів згідно із списками посад, робіт та професій, визначених колективним договором, угодою.

Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється у колективному або трудовому договорі залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Відповідно до пп. 6,7 Порядку застосування Списку виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 30.01.1998 року № 16, додаткова відпустка надається пропорційно фактично відпрацьованому часу.

Юридичний відділ ЦК Профспілки наголошує, що у розрахунок часу, що дає право працівнику на додаткову відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менше половини тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, робіт, професій і посад.

Крім того, у випадку відсутності в колдоговорі тривалості додаткової відпустки за особливий характер праці не позбавляє працівника права на отримання такої відпустки.

⇛ Як оформити відкликання з відпустки ⇚

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткова відпустка за ненормований робочий день

Окрім щорічної основної відпустки, певним категоріям працівників встановлюються ще щорічна додаткова відпустка за ненормований робочий день. Кому надається ця відпустка, скільки днів триває відпустка за ненормований робочий день, чи можливо скористатися такою відпусткою під час воєнного стану, — детально в статті
49439

Додаткова відпустка за роботу за комп’ютером: розрахуйте тривалість правильно

Майже всі офісні працівники, так звані «білі комірці», працюють із комп’ютером. Як визначити, кому з працівників і якої тривалості слід надавати щорічну додаткову відпустку за роботу на комп’ютері? Чи потрібно проводити атестацію робочих місць за умовами праці? Як вести облік часу, відпрацьованого на комп’ютері? Чи обов’язково, взагалі, надавати працівникам таку відпустку?
98671

Наперед використана відпустка: чи стягувати кошти при звільненні

Щорічна основна відпустка — право кожного працівника. Але за використаною наперед відпусткою може слідувати звільнення. Про те, коли можна йти у відпустку та які нюанси тягне за собою надання відпустки наперед, читайте у статті.
24895

Відпустка для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю: стаж та допомога

За потреби по закінченню відпустки для догляду за дитиною до 3 років працівники вправі оформити відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю. У статті ви знайдете зразок заяви та наказу на таку відпустку, а також дізнаєтеся чи зараховується цей період відпустки до стажу для надання щорічних відпусток та лікарняного, а також про те, як така відпустка впливає на розмір допомоги з тимчасової непрацездатності після повернення на роботу.
28530

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді