Чи враховувати період відсторонення від посади держслужбовця в строк для присвоєння чергового рангу?

До строку для присвоєння чергового рангу держслужбовцю зараховують період відсторонення від виконання посадових обов’язків за рішенням суду.
Чи враховувати період відсторонення від посади держслужбовця в строк для присвоєння чергового рангу?

НАДС (лист-роз’яснення від 08.09.2020 № 115 р/з) нагадало, що ранги у межах відповідної категорії посад присвоюють держслужбовцям відповідно до статті 39 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) та Порядку присвоєння рангів державних службовців, затвердженого постановою КМУ від 20.04.2016 № 306 (далі — Порядок № 306).

Чи враховувати період відсторонення від посади держслужбовця в строк для присвоєння чергового рангу?Дізнайтеся, коли державному службовцю присвоїти ранг — під час чи після випробування

Державного службовця можуть відсторонити від посади на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи під час судового провадження на строк не більше двох місяців. Строк відсторонення від посади можуть продовжити відповідно до вимог статті 158 КПК.

НАДС зауважує, що відсторонення держслужбовця від посади чи від виконання посадових обов’язків не припиняє відносин служби, а тому не є різновидом звільнення. Відсторонена особа зберігає за собою більшість прав держслужбовця, які нерозривно пов’язані з виконанням ним відповідних повноважень (право на звільнення, право на захист тощо).

Положення Закону № 889 та Порядку № 306 передбачають, що до строку для присвоєння чергового рангу не зараховують:

  • строк застосування дисциплінарного стягнення;
  • шість місяців з дня отримання державним службовцем негативної оцінки за результатами оцінювання службової діяльності;
  • період перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
  • період перебування у відпустці без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку.

Інших періодів, які не включають в строк для присвоєння державному службовцю чергового рангу, ані Закон № 889, ані Порядок № 306 не містять.

Позиція НАДС: період відсторонення держслужбовця від виконання посадових обов’язків за рішенням суду зараховують до строку для присвоєння чергового рангу держслужбовця.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
64221

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40324

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
564669

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44356

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43460

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді