Як перевіряють ФОПів під час карантину: хроніки від Держпраці

Хоча платників єдиного податку 1–3 груп за неоформлених працівників відразу не штрафують. Попередження не означає безумовної амністії. Інспектор праці складає протокол про адміністративне правопорушення і передає його до суду. Саме там вирішують на яку суму «покарати» підприємця.

Як перевіряють ФОПів під час карантину: хроніки від Держпраці

З 01.09.2020 року Держпраці перевіряє роботодавців щодо правильності оформлення трудових відносин з працівниками. Інспектують як юридичних осіб, так і фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю.

Кого, за що і на скільки карають грошима у 2020 році

Зокрема, ГУ Держпраці у Львівській області провело контрольні заходи у підприємця, який займається реставраційною діяльністю в майстерні, та ФОПа, який володіє магазином молочних продуктів.

В обох випадках інспектори праці виявили працівників, яких допустили до роботи без належного оформлення трудових відносин.

За результатами проведених заходів підприємцям-порушникам винесені приписи та вручені попередження про відповідальність за порушення законодавства про працю. Крім того, інспектори праці склали та передали до суду для прийняття рішення протоколи відповідно до ч. 3 ст. 41 КпАП.

Держпраці зауважує, що такі візити держінспекторів стимулюють роботодавців невідкладно, ще до завершення перевірки, легалізовувати працівників.

Коментар експерта:

Якщо ви платник єдиного податку 1–3 груп, юрособа чи ФОП, — вас не оштрафують за неоформлених працівників. За першого проступку інспектор праці зробить попередження і зобов’яже усунути порушення.

Попередження не означає безумовної амністії. Хоча штрафу за статтею 265 КЗпП не буде, але є ще адміністративна відповідальність. Інспектор праці складе протокол про адміністративне правопорушення і передасть його до суду. ФОП загрожує штраф 8500–17 000 грн (ч. 3 ст. 41 КпАП).

Визначить розмір штрафних санкцій за порушення (ст. 265 КЗпП) та порекомендує, як зменшити штраф онлайн калькулятор.

Як перевіряють ФОПів під час карантину: хроніки від Держпраці

РОЗРАХУВАТИ

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27181

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10129

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26980

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30876

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді