Заяву на відпустку можна надіслати поштою: роз’яснює Мінекономіки

Врахуйте, що роботодавець може як задовольнити прохання працівника, так і відмовити йому. При отриманні заяви поштою роботодавець не зобов’язаний видавати наказ (розпорядження) про надання відпустки, якщо працівник не погодив з ним перенесення відпустки.

Заяву на відпустку можна надіслати поштою: роз’яснює Мінекономіки

Мінекономіки у листі «Щодо надання відпусток» від 31.03.2020 № 3512-06/21620-07 зазначає, що законодавство не передбачає написання заяви про надання щорічної відпустки працівником, якщо таку відпустку надають у строки, визначені графіком відпусток.

У разі, коли працівник виявив бажання використати щорічну відпустку в інший період, ніж передбачений графіком відпусток, працівник повинен погодити з роботодавцем строк цієї відпустки.

Як правило, у такому випадку працівник пише заяву, на яку роботодавець накладає резолюцію, погоджуючись надати щорічну відпустку в інший строк або перенести її на інший період та видати наказ (розпорядження) про надання відпустки.

Заяву на відпустку можна надіслати поштою: роз’яснює Мінекономіки
Ірина Житковакерівник групи експертів Експертус Кадри
Змінити термін надання відпустки можна за згодою працівника і роботодавця, а також якщо настануть обставини для продовження чи перенесення відпустки. Ініціювати перенесення відпустки можуть як роботодавець, так і працівник.

У відповідності до частини третьої статті 3 Закону України «Про звернення громадян» від 02.10.1996 № 393/96-ВР (далі — Закон про звернення громадян), заява — це звернення громадян із проханням про сприяння реалізації закріплених Конституцією та чинним законодавством їх прав та інтересів.

Звернення адресують, зокрема органам державної влади і місцевого самоврядування, підприємствам, установам, організаціям незалежно від форм власності, об’єднанням громадян або посадовим особам, до повноважень яких належить вирішення порушених у зверненнях питань (ч. 1 ст. 5 Закону про звернення громадян)

Письмове звернення надсилають поштою або передають до відповідного органу або установи особисто чи через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства.

Таким чином, направлена поштою заява працівника може бути підставою для видання роботодавцем наказу (розпорядження) про надання йому відпустки.

Водночас роботодавець може як задовольнити прохання працівника, так і відмовити у ньому. При отриманні заяви поштою роботодавець не зобов’язаний видавати наказ (розпорядження) про надання відпустки, якщо працівник не погодив з ним перенесення відпустки.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Тривалість щорічної основної відпустки після відпустки для догляду за дитиною

До кадровиків звернулась працівниця, яка щойно приступила до роботи після відпустки по догляду за дитиною, з проханням роз’яснити скільки невикористаних днів щорічної відпустки у неї залишилося до «декрету» і чому саме стільки? Щоб відповісти на ці запитання кадровик має знати, які саме періоди зараховують до стажу роботи, що дає право на отримання щорічної відпустки, та правильно розрахувати кількість днів невикористаної відпустки.
68443

Щорічна відпустка у перший рік роботи

Для тих працівників, які тільки починають трудовий шлях та й для інших новопризначених робітників нерідко актуальним є питання — перша відпустка через скільки місяців? Про нюанси отримання щорічної відпустки у перший рік роботи та про її тривалість читайте у статті.
12363

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516146

Відпустка новоприйнятому працівнику

Загальновідоме правило — право працівника на відпустку повної тривалості у перший рік роботи настає після шести місяців безперервної роботи на підприємстві. А як же бути, якщо працівнику вкрай необхідно оформити відпусту до настання шестимісячного строку безперервної роботи? Коли стає доступною щорічна основна відпустка новому працівнику, читайте у статті.
14472

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді