Працівник захворів на СОVID -19: алгоритми для кадровика та роботодавця

Діагноз «ковід» у працівника підтвердився. Автоматично виникає безліч запитань: чи проводити розслідування; як організувати роботу працівників, які контактували з хворим. Перш за все — зберігайте спокій. Є чіткі алгоритми, знаючи які ви 100% впораєтесь.

Працівник захворів на СОVID -19: алгоритми для кадровика та роботодавця


Чи проводити розслідування та як організувати подальшу роботу працівників, роз’яснило Управління Держпраці у Рівненській області.

Так, проведення розслідування випадків гострої респіраторної хвороби COVІD-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, відповідно до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою КМУ від 17.04.2019 року № 337, стосується лише медичних працівників та інших працівників закладів Міністерства охорони здоров’я, що безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVІD-19 , спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 та лікування пацієнтів із випадками гострої респіраторної хвороби COVІD-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Керівник, підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, у випадках лабораторно підтверджених фактів інфікування найманого працівника COVID-19, має поінформувати територіальний лабораторний центр.

Держпраці нагадує, що обов’язковій самоізоляції підлягають працівники які контактували з хворим, який має підтверджений результат ПЛР-тесту.

✍ Як оформити самоізоляцію працівника під час карантину

Організувати роботу працівників, які були у контакті можна декількома способами:

Варіант 1. Якщо працівник почувається добре і може працювати вдома, запровадьте дистанційну роботу.

Варіант 2. Коли запровадити дистанційну роботу неможливо — повідомте працівника, що він може отримати листок непрацездатності (ЛН) у зв’язку із самоізоляцією під медико-санітарним спостереженням. Перші 5 днів такого лікарняного оплачує роботодавець.

Варіант 3 . За угодою сторін працівнику можна надати щорічну відпустку.

Організувати безпечну роботу підприємства під час карантину допоможуть Тимчасові рекомендації Головного державного санітарного лікаря України. А правильно документувати роботу працівників — консультації команди Експертус Кадри.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25748

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45975

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33673

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22571

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді