Депутати хочуть скасувати сезонне переведення годинників

Можливо, цієї осені ми востаннє переведемо годинники на годину назад у ніч з 24 на 25 жовтня. Складатимете графіки змінності — врахуйте зміни в тривалості робочого часу осіб, що працюватимуть у ніч переведення часу. Відбийте в табелі обліку використання робочого часу збільшення тривалості робочої зміни, зазначте фактичну тривалість робочого часу.

Депутати хочуть скасувати сезонне переведення годинників

Розрахунок норми тривалості робочого часу на 2021 рік

Перший заступник голови ВР Руслан Стефанчук зареєстрував у парламенті проєкт Закону України «Про обчислення часу в Україні» № 4201 від 09.10.2020.

Законодавець обґрунтовує необхідність прийняти проєкт Закону тим, що на сьогодні в Україні відсутній закон, який регулює порядок обчислення часу. Підстава для переходу на літній і зимовий час — постанова КМУ «Про порядок обчислення часу на території України» від 13.05.1996 № 509. Крім цього, постановою ВРУ «Про визнання такою, що втратила чинність, Постанови Верховної Ради України «Про зміну порядку обчислення часу на території України» № 3914-VI від 18.10.2011 було запропоновано КМУ внести на розгляд ВРУ проєкт закону про порядок обчислення часу на території України. Однак відповідний проєкт Закону так і не був прийнятий. ⏰ Як врахувати в табелі та графіках змінності осіннє переведення часу

Щороку перехід на зимовий час відбувається в останню неділю жовтня. У цьому році — у ніч із суботи 24 жовтня на неділю 25 жовтня.

Якщо Верховна Рада підтримає законопроєкт, цього року переведемо годинники востаннє, оскільки сезонний перехід часу більше не застосовуватиметься. Обчислюватимуть час на території України будуть за київським часом, єдиним для всієї країни.

Законодавець у пояснювальній записці зазначає, що такий підхід відповідає світовій практиці. Перехід на літній час і повернення на поясний застосовують приблизно в 60 країнах, близько 140 країн або ніколи не користувалися сезонним часом, або вже відмовилися від такої практики. Також він пропонує законодавчо закріпити, що на території України для обчислення календарної дати використовують григоріанський календар. Нагадаємо, що на Україні православні традиційно святкують Великдень і Трійцю за юліанським календарем.

Європейський парламент 26 березня 2019 року також підтримав ідею відмовитися від сезонного переведення годинника з 2021 року. Таке рішення ухвалили за результатами онлайн-голосування, проведеного в країнах ЄС, згідно з яким 84% відсотків жителів ЄС проголосували за скасування переходу на літній та зимовий час.

Олена Петровська

за матеріалами ВРУ

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Бланк табеля обліку робочого часу

Табель обліку робочого часу (бланк П-5) використовується для контролю відпрацьованих годин, відпусток, лікарняних та інших видів часу, що враховуються для розрахунку заробітної плати. У цій статті Ви знайдете відповіді на такі питання: як здійснюється облік робочого часу у військових, який вигляд має бланк табеля робочого часу, як правильно заповнити бланк табеля обліку робочого часу?
55973

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
56740

Надурочні роботи: як залучати працівників

Працівники не встигають виконати доручену роботу протягом робочого дня або зміни, і роботодавець вирішив провести надурочні роботи. У чому ж полягає надурочна робота і порядок її проведення? Кого можна долучити до таких робіт, а кого забороняє законодавство? Як здійснюється розрахунок надурочного робочого часу його облік? Відповіді на усі питання стосовно порядку застосування надурочних робіт та регулювання аспектів про надурочні роботи КЗпП — пояснюємо крок за кроком у матеріалі
27966

Прийняття на роботу неповнолітніх

Праця неповнолітніх осіб — нині актуальна тема. Працевлаштування неповнолітніх в Україні та особливості звільнення неповнолітніх з роботи хоч і регулюються законодавством, однак лишають низку питань для роботодавців. Способи працевлаштування неповнолітніх, тривалість відпустки для неповнолітніх, дозвіл на працевлаштування неповнолітніх, додаткові підстави звільнення для неповнолітніх, про все це — у статті
12300

Наказ про оголошення простою через відключення світла

Через військову агресію росії, частина енергетичної інфраструктури України зазнала пошкоджень. Якщо підприємство не може провадити господарську діяльність у повному обсязі через відключення електроенергії та/або теплопостачання, оформіть наказ про простій. Скористайтеся зразком від фахівців Цифрового видавництва Експертус.
18522

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді