Кабмін продовжив карантин до 31 грудня та посилив заходи безпеки: дії кадровика

Нові завдання для кадровика — змінити режим роботи працівників у стислі строки: Кабмін пропонує підприємствам запроваджувати позмінну роботу працівників, а за технічної можливості — дистанційну роботу із збереженням заробітної плати.
Кабмін продовжив карантин до 31 грудня та посилив заходи безпеки: дії кадровика


КМУ постановою від 13.10.2020 № 956 (далі — Постанова № 956) вніс зміни до постанови № 641 від 22.07.2020 та продовжив карантин до 31.12.2020.

Також змінено критерії визначення регіону із значним поширенням COVID — показник охоплення тестуванням збільшено у два рази — до 48 на 100 тисяч населення, а завантаженість закладів охорони здоров’я визначатимуть без урахування ліжок, відведених для лікування дітей.

За новими правилами, район буде віднесений до «червоної зони» у разі, якщо захворіють більше 320 людей на 100 тисяч населення за останні 14 днів.

Кабмін обмежив максимальну кількість відвідувачів масових (культурних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів:

  • для «зеленого» рівня — не більше 50 осіб, кінотеатри та заклади культури — 50 відсотків місць у кожному окремому кінозалі або залі,
  • для «жовтого» рівня — 30 осіб,
  • для «помаранчевого» — 20 осіб. У разі проведення заходів з більшою кількістю учасників організатор повинен забезпечити дотримання фізичної дистанції не менше ніж 1,5 метра.

Також відтепер заборонена робота після 22:00 ресторанів та інших закладів громадського харчування, крім адресної доставки замовлень та замовлень на винос. Це правило діятиме на всіх рівнях епіднебезпеки.

⏰ Як змінити режим роботи, початок і закінчення роботи під час карантину

На території регіону з «зеленим», «жовтим» та «помаранчевим» рівнем епіднебезпеки дозволено проводити спортивні заходи без глядачів. Рішення про проведення міжнародних змагань прийматимуть окремо.

На території регіону з «червоним» рівнем епіднебезпеки заборонено відвідування закладів освіти та культури (крім «автоконцертів»), кінотеатрів (крім «автокінотеатрів»), роботу барів, ресторанів, кафе, ТРЦ, торгівельна діяльність може здійснюватися тільки за окремими напрямками.

Дотримання самоізоляції контролюватиме Нацполіція, роботу ринків, ресторанів та інших громадських місць — Держспоживслужба. Органи місцевого самоврядування контролюватимуть виділення додаткового транспорту та правила перевезення пасажирів.

Кабмін також рекомендував школам провести канікули з 15 по 30 жовтня та перейти надалі на дистанційне навчання, іншим закладам освіти — перейти на дистанційне навчання вже зараз.

Тож кадровикам підприємств, що підпадають під нові заборони, необхідно внести зміни до режиму роботи або скасувати заходи через потрапляння регіону до «червоної» зони, а відтак вирішити питання робочого часу працівників, в т. ч. через переведення на дистанційне навчання школярів.

Кадровикам інших підприємств, зважаючи на зростання рівня захворюваності у країні, необхідно провести аудит роботи підприємства під час карантину та обрати оптимальний варіант на наступні два місяці залежно від рівня епіднебезпеки вашого населеного пункту.

Якщо підприємство продовжує працювати — перегляньте умови роботи працівників. Зробіть їх безпечними. Мінімізуйте ризик інфікуватися.

За потреби — змініть графік роботи підприємства або запровадьте роботу змінами, гнучкий режим роботи, забезпечте, за можливості,транспортування працівників до роботи й додому.

Підприємство організувало дистанційну роботу на час карантину — перевірте наказ.

У наказі вказали дату припинення дистанційної роботи:

  • видайте новий наказ та зазначте наступну дату припинення карантину або оформіть його «на час дії карантину»;
  • вже зрозуміло, що працівник працюватиме дистанційно після карантину — укладіть

    письмовий трудовий договір

    . У договорі вкажіть, що його укладають з працівником, що працює з (вкажіть дату початку трудових відносин), та застосовують, наприклад з 02.11.2020. Видайте наказ.

✍ Зразок трудового договору про дистанційну роботу

Оголосили простій, готуєте наказ про оголошення простою на час карантину щомісяця? Саме час оформлювати такий наказ на листопад та узгоджувати з керівником списки працівників, що перебуватимуть у простої у грудні.

Працівники перебувають у щорічних чи соціальних відпустках?

З’ясуйте у керівника, в якому режимі вони працюватимуть, коли відпустки закінчаться та готуйте проєкти індивідуальних наказів.

Працівник перебуває у відпустці без збереження зарплати за згодою сторін на час карантину та зазначив у заяві дату 31 жовтня? Уточніть як він зможе працювати з 2 листопада та узгодьте це з керівником. Ймовірно, працівник буде працювати дистанційно або в офісі на умовах неповного робочого часу.

Є і третій варіант — працівник виявить бажання подовжити відпустку без збереження зарплати за згодою сторін на час карантину до 31 грудня.

Частина працівників працює в режимі неповного робочого часу та у заявах не вказували кінцевої дати їх дії?

Якщо після посилення карантинних заходів вони не зможуть працювати взагалі з особистих причин або через неможливість організувати їх роботу:

  1. оголосіть працівникам простій;
  2. надайте відпустку:

Проведіть аудит графіка відпусток.

Працівники, щорічна відпустка яких за графіком припадає на час карантину, можуть просити перенести відпустку з карантину на інший період через посилення карантинних обмежень.

Олена Петровська

за матеріалами Урядового порталу

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25750

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45988

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33674

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22571

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді