Чи зменшить ВСУ штраф за порушення законодавства про працю після внесення змін до КЗпП?

Верховний суд підтвердив штраф на роботодавця у 96 000 гривень. Не погодившись з таким рішенням, суб’єкт господарювання подав заяву про перегляд постанови у зв’язку з нововиявленими обставинами, а саме внесення змін до статті 265 КЗпП та зменшення розміру штрафів за порушення трудового законодавства. Яке остаточне рішення суду?

Чи зменшить ВСУ штраф за порушення законодавства про працю після внесення змін до КЗпП?

☝️ Як пройти перевірку з праці під час карантину без стресу та штрафів

Верховного суду України (ВСУ) не задовольнив позов одного з суб’єктів господарювання, який намагався оскаржити постанову Управління Держпраці про накладення штрафів за використання праці неоформленого працівника.

За інформацією Управління Держпраці в Івано-Франківській області, під час проведення перевірки підприємства державні інспектори праці встановили факт використання праці працівника без належного оформлення трудових відносин.

За результатами контрольного заходу посадові особи Управління Держпраці винесли постанову про накладення штрафу в 30 МЗП, встановленої законодавством на момент виявлення порушення в сумі 96 000 гривень.

10 заборон для інспектора праці

Не погодившись з таким рішення, суб’єкт господарювання оскаржував постанову про накладення штрафу у судових інстанціях.

За результатами розгляду справи постановою ВСУ від 20.06.2018 року відмовлено у задоволенні позову про визнання протиправною та скасування постанови про накладення штрафу уповноваженими посадовими особами.

Знову не погодившись з рішенням, відповідно до статті 361 Кодексу адміністративного судочинства України суб’єкт господарювання подав заяву про перегляд постанови ВСУ у зв’язку з нововиявленими обставинами, а саме внесення змін до статті 265 КЗпП, зокрема зменшенням розміру штрафів за порушення трудового законодавства.

Ухвалою Верховного суду від 30.09.2020 року заяву суб’єкта господарювання про перегляд за нововиявленими обставинами постанову Верховного суду від 20.06.2018 року залишено без задоволення.

ВСУ в Ухвалі наголосив, що колегія суддів відхиляє посилання заявника на пом’якшення відповідальності як фізичних, так і юридичних осіб, у вигляді штрафу на підставі абзацу 2 частини 2 статті 265 КЗпП тому, що спірні правовідносини та винесення оскаржуваної постанови відбулося до внесення змін у статтю 265 КЗпП.

За інформацією Управління Держпраці в Івано-Франківській області

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26355

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, яка відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві
8200

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30593

Відпустки під час воєнного стану: відповіді на 5 найпопулярніших запитань кадровиків

На період війни команда Експертус Кадри збільшила кількість вебінарів, щоб допомогти колегам впоратися зі складними робочими ситуаціями. Зокрема, експерти в прямих ефірах відповідали на нагальні запитання щодо надання відпусток 2022. Тож тримайте напохваті відповіді на п’ять, які звучали найчастіше
40034

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді