Перевірки роботодавців 2021: хто у зоні ризику

Проєкт плану здійснення комплексних перевірок на 2021 рік вже згенеровано, а Держпраці назвала критерії підприємств, які інспектуватиме першочергово. 2021 рік не за горами. Переконайтеся, що у січні до вас не завітають з перевіркою.

Перевірки роботодавців 2021: хто у зоні ризику


Державна регуляторна служба України нагадала, що 15.10.2020 року закінчився строк, відведений Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» для визначення органами держнагляду (контролю) переліків суб’єктів господарювання, які підлягають плановим заходам держнагляду (контролю) у 2021 році та внесення відомостей про таких суб’єктів господарювання до Інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду (контролю), функції якої наразі забезпечує Інспекційний портал.

Таким чином, Інспекційним порталом автоматично згенеровано проєкт плану здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2021 рік, який у загальному доступі знаходиться у розділі «Плани перевірок».

Затвердження Державною регуляторною службою України плану здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2021 рік відбудеться 15.11.2020 року. Починаючи з 15.11.2020 і до 01.12.2020 органами державного нагляду (контролю) будуть затверджені річні плани здійснення заходів державного нагляду (контролю) на 2021 рік.

⚡️ Як проходять перевірки з праці під час карантину

Нагадаємо, що Держпраці оновила процес відбору суб’єктів господарювання з урахуванням ризикоорієнтованого підходу для планування контрольно-наглядової діяльності на 2021 рік.

Головною відмінністю у методах визначення першочерговості проведення планових перевірок роботодавців стали нові Критерії ризику від провадження господарської діяльності.

Держпраці першочергово перевірятиме планово роботодавців, які підпадають під такі критерії:

  • настання нещасних випадків, наявність випадків гострого або хронічного професійного захворювання у працівника, особи суб’єкта господарювання протягом останніх п’яти років, що передують плановому періоду тощо;
  • наявність об’єктів підвищеної небезпеки без зареєстрованої у встановленому порядку декларації безпеки об’єкта підвищеної небезпеки;
  • наявність заборгованості з виплати заробітної плати або порушення строків її виплати;
  • виплата працівникам заробітної плати на рівні або нижче встановленого законодавством розміру мінімальної заробітної плати;
  • наявність звернень фізичних осіб про порушення, що спричинило шкоду їхнім правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави, проте позапланові заходи державного нагляду (контролю) не були проведені через недостатність підстав для їх проведення тощо.

Задля забезпечення належного та об’єктивного формування Плану заходів державного нагляду (контролю) Держпраці на 2021 рік керівники територіальних органів Держпраці особисто погоджували Плани заходів з керівництвом Держпраці.

Держпраці зауважила, що планування наглядової діяльності на підставі зазначених критеріїв дозволяє забезпечити адресність перевірок суб’єктів господарювання, віднесених переважно до високого ступеня ризику у відповідній сфері державного нагляду (контролю), та досягти підвищення ефективності роботи Держпраці, направленої на забезпечення конституційних прав та свобод працівників в Україні.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26355

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, яка відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві
8197

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30593

Відпустки під час воєнного стану: відповіді на 5 найпопулярніших запитань кадровиків

На період війни команда Експертус Кадри збільшила кількість вебінарів, щоб допомогти колегам впоратися зі складними робочими ситуаціями. Зокрема, експерти в прямих ефірах відповідали на нагальні запитання щодо надання відпусток 2022. Тож тримайте напохваті відповіді на п’ять, які звучали найчастіше
40034

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді