НАДС визначив порядок контролю за умовами реалізації громадянами права на держслужбу

НАДС буде визначати фактичний стан додержання держорганами права громадян на держслужбу та запобігатиме порушенням законодавства про держслужбу

НАДС визначив порядок контролю за умовами реалізації громадянами права на держслужбу


НАДС наказом від 10.09.2020 № 168-20 затвердило Порядок здійснення НАДС, його територіальними органами контролю за додержанням визначених Законом України «Про державну службу» умов реалізації громадянами права на державну службу» (далі — Порядок).

Основні завдання НАДС під час здійснення заходів контролю:

  • аналіз стану додержання вимог закону з реалізації громадянами права на державну службу;
  • виявлення невідповідностей або порушень закону, пов'язаних з реалізацією права на державну службу громадянами;
  • підготовка пропозицій чи рекомендацій для удосконалення діяльності, пов'язаної із забезпеченням права на державну службу громадянами.

НАДС здійснює заходи контролю відповідно до плану заходів контролю на наступний рік, який затверджує Голова НАДС до 25 грудня поточного року. План заходів контролю оприлюднюють на офіційному вебсайті.

Об’єктом заходів контролю може бути будь-який державний орган, його структурний підрозділ, територіальний орган.

✍ Як обчислити стаж державної служби

Заходи контролю одного і того самого держоргану проводять не частіше ніж один раз на два роки. Підстава — наказ НАДС чи його територіального органу.

Строк проведення заходів контролю не може перевищувати тридцяти календарних днів. Його визначають з урахуванням обсягу, характеру та складності організаційної структури об’єкта заходів контролю. У разі потреби строк заходів контролю може бути продовжений на п’ятнадцять календарних днів.

За результатами заходів контролю НАДС у строк, що не перевищує двадцяти календарних днів, складає довідку з чотирьох частин: вступна, описова, висновки та пропозиції (рекомендації), у двох примірниках.

Керівник об’єкта заходів контролю або особа, яка виконує його обов’язки, у термін, що не перевищує п’яти робочих днів з дня надходження довідки, повинен повідомити НАДС про заходи, вжиті з зазначених у довідці пропозицій (рекомендацій).

У разі, якщо виявлені невідповідності та/або порушення закону не будуть усунуті, матеріали за результатами здійснення заходів контролю за рішенням Голови НАДС (керівника територіального органу) направляють суб’єкту призначення керівника відповідного державного органу, його апарату (секретаріату).

До 1 березня поточного року НАДС узагальнює інформацію про здійснення контролю за додержанням визначеного законом права громадян на дерслужбу за попередній рік та оприлюднює її на своєму офіційному вебсайті.

Олена Петровська
за матеріалами НАДС

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
64203

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40323

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
564612

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44348

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43449

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді