Віддалений і гнучкий режим роботи: три проблеми, з якими стикаються роботодавці при запровадженні

Керівники й працівники не хочуть повертатися до роботи в офісі з 9:00 до 18:00. Дистанційна робота, змішаний та гнучкий режими стають «новою нормою». Однак роботодавці та колективи вже відчули недоліки такої організації праці.

Віддалений і гнучкий режим роботи: три проблеми, з якими стикаються роботодавці при запровадженні


Компанія Microsoft спільно з KRC Research, Boston Consulting Group і доктором Майклом Парком з Wharton School провела дослідження на 15 європейських ринках. Так, було опитано близько 9000 менеджерів і співробітників великих компаній, щоб дізнатися про їхній досвід віддаленої роботи та очікування на майбутнє.

«Нове дослідження, проведене на замовлення Microsoft, дає розуміння того, як компанії можуть найкращим чином підтримувати й розвивати навички співробітників, оскільки віддалений і змішаний режим робочого дня стає «новою нормою».

Дослідження показало, що керівники й працівники не хочуть повертатися до колишніх способів ведення бізнесу після закінчення пандемії», — йдеться у повідомленні.

Зокрема, 95% керівників відзначили важливість зміни методів роботи своїх компаній, щоб зробити їх більш інноваційними та гнучкими.

В Microsoft зазначили: торік лише 15% компаній мали гнучкий робочий графік, а зараз так працюють 76%.

При цьому, 9 з 10 бізнес-лідерів (88%) очікують більш гнучкого графіка роботи в довгостроковій перспективі, а працівники хотіли б проводити приблизно одну третину (31%) робочого тижня за межами традиційного офісу.

Однак колективи відчули на собі не лише переваги, але й недоліки дистанційної роботи.

«Найбільший виклик, з яким компанії стикаються при переході до гнучкого графіка роботи, пов'язаний не з технологіями, а з підтриманням згуртованості команди.

Три основні проблеми співробітників при віддаленій роботі: підтримка належних умов праці, командний дух і подолання віддаленості, що зростає. Ще 39% керівників відзначають, що їм важко створити сильну і єдину культуру в команді, а 61% здається, що вони не навчилися ефективно делегувати та розширювати можливості віртуальних команд",— зауважили у висновках дослідження.

Як оформити перехід на дистанційну роботу після закінчення карантину

«Для багатьох бізнесів їхня звичайна повсякденна реальність була заснована на традиційній офісній обстановці. Тому багатьом співробітникам складно швидко адаптуватися до нового способу віддаленої роботи.

Це також стосується менеджерів і керівників, які стикаються з проблемою не тільки забезпечення виконання основних бізнес-цілей в умовах підвищеної невизначеності, а й забезпечення згуртованості й залученості своїх команд у важкі часи», — заявила генеральний менеджер відділу кадрів в Microsoft EMEA Сара Фішер.

Щоб допомогти працівникам легко налаштувалися на роботу вдома, скористайтесь практичними порадами від компанії Bloomberg, а також поділіться з ними пам’ятками.

За матеріалами Економічної правди

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
91

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
26090

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
47815

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34188

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23154

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді