Графік відпусток складатимемо за бажанням. Проєкт закону від Мінекономіки

Мінекономіки пропонує скасувати ведення графіку відпусток та залишити складання правил внутрішнього трудового розпорядку та графіків змінності на розсуд роботодавця

Графік відпусток складатимемо за бажанням. Проєкт закону від Мінекономіки

Зразки документів
Трудовий договірСкачати шаблон

ФПУ на своєму сайті оприлюднило проєкт закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції трудових відносин», що передало на погодження Мінекономіки.

Проєкт закону передбачає зміни до КЗпП, Законів «Про охорону праці», «Про відпустки», «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».

Автори проєкту планують:

  • спростити процедури укладення строкового трудового договору та проходження випробування при прийнятті на роботу;
  • оптимізувати порядок надання роботодавцем інформації працівнику про умови, що застосовують до трудового договору (в тому числі про режим роботи і час відпочинку, відпустки та ін.);
  • виключити необхідність погодження припинення трудових відносин у ряді випадків з представниками профспілок.

У статті 23 КЗпП законодавці уточнюють, що трудовий договір може бути:

  • безстроковим, що укладають на невизначений термін;
  • строковим, що укладають на визначений строк, встановлений за погодженням сторін або на час виконання певної роботи, але не більше ніж на 5 років.

КЗпП доповнять статтею 23-1 — підстави, за наявності яких укладають строковий трудовий договір. У такому договорі, укладеному у письмовій формі, можна буде встановлювати додаткові підстави для його припинення.

Запроваджуємо змінний графік роботи

Час початку і закінчення щоденної роботи (зміни) встановлюватимуть у трудовому договорі, укладеному у письмовій формі та виключать необхідність обов’язкового складання роботодавцем правил внутрішнього трудового розпорядку або графіків змінності. Їх ведення залишать на розсуд роботодавця.

Конкретний період та спосіб надання щорічних відпусток працівник повинен буде узгодити з власником або уповноваженим ним органом (ст. 79 КЗпП), адже обов’язковість ведення графіку відпусток у проєкті закону скасовано.

Графік відпусток складатимемо за бажанням. Проєкт закону від Мінекономіки
Ірина Житковакерівник групи експертів Експертус: Кадри
Графік відпусток — обов’язковий документ для всіх роботодавців: підприємств, незалежно від сфери діяльності й форми власності, та фізичних осіб — підприємців

Законодавці також виклали у новій редакції розділ IX КЗпП «Матеріальна відповідальність працівника».

У проєкті закону розробники посилаються на акти Міжнародної організації праці, що визначають мінімальні стандарти у забезпеченні трудових прав.

Олена Петровська

за матеріалами ФПУ

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Як скласти графік відпусток 2024

У статті знайдете зразок графіка відпусток 2024, шаблон, а також відповіді на питання коли починати складати графік відпусток та чи всіх працівників включати в нього.
11165

Затвердження графіка відпусток

Законодавство не встановлює єдиного алгоритму затвердження графіка відпусток. Оберіть, що підходить саме вашому підприємству або організації. Які є способи для затвердження графіка, розглянемо у статті.
11378

Відкликання працівника з відпустки

Досить часто на підприємствах, в установах та організаціях виникає потреба саме у конкретному працівнику, який перебуває у відпустці. І хоч незамінних немає, однак роботодавець змушений використовувати порядок відкликання з відпустки. Як правомірно здійснити відкликання з відпустки у зв'язку з виробничою необхідністю та що передбачає чіткий алгоритм дій як оформити відкликання з відпустки, читайте у статті.
69818

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді