Держпраці виписало підприємству штраф за укладення ЦПД замість трудового договору

Апеляційний суд підтвердив правомірність дій Управління Держпраці у Рівненській області

Держпраці виписало підприємству штраф за укладення цивільно-правового договору замість трудового

До Управління Держпраці у Рівненській області надійшло звернення громадянина з приводу невиплати зарплати водію та правильності оформлення трудової книжки. Відповідно, фахівці Управління перевірили підприємство.

Як проходять перевірки з праці

В акті інспектори зафіксували порушення вимог ч. 1 ст. 21, ч. 3 ст. 24 КЗпП. Зокрема, товариство не уклало трудовий договір із водієм. Управління винесло підприємству припис про усунення порушень і постанову про накладення штрафу в розмірі 125 тис. 190 грн.

Не погодившись із постановою, підприємство подало позов до Рівненського окружного адмінсуду про її скасування. Суд скасував дану постанову, тому Управління подало апеляційну скаргу.

Трудовий договір і цивільно-правовий договір: принципові відмінності

Колегія суддів Восьмого апеляційного адміністративного суду дійшла висновку, що надання громадянином товариству послуг з перевезення вантажів свідчить про наявність трудових відносин між сторонами з огляду на наступне:

  • Цивільно-правовий договір передбачає виконання певного визначеного обсягу робіт, який підлягає оплаті за умовами договору. Трудові відносини між сторонами за наслідком укладання договору ЦПХ не виникають. Сторонами таких договорів є замовник і виконавець, а не працівник і роботодавець. При цьому, за цивільно-правовим договором процес організації трудової діяльності залишається за його межами. Виконавець робіт, на відміну від найманого працівника, не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, хоча і може бути з ними ознайомлений, працівник не зараховується до штату установи (організації), не вноситься запис до трудової книжки та не видається розпорядчий документ про прийом його на роботу.
  • За трудовим договором працівник зобов’язаний виконувати не якусь індивідуально-визначену роботу, а роботу з визначеної однієї або кількох професій, спеціальностей, посади відповідної кваліфікації, виконувати визначену трудову функцію в діяльності підприємства. Предметом трудового договору є власне праця працівника в процесі виробництва, тоді як предметом договору цивільно-правового характеру є виконання його стороною певного визначеного обсягу робіт.

Як вбачається з наданих цивільно-правових договорів підряду, укладених товариством з громадянином, предметами останніх є послуги водія, процес праці – перевезення вантажів, а не її кінцевий результат. Громадянин повинен був виконувати систематично певні трудові функції на підприємстві відповідно до визначеного виду виконуваної роботи у встановлений строк. В укладених договорах не визначається обсяг виконуваної роботи, а обумовлюється у вигляді зобов’язання виконувати роботи (надавати послуги), а саме – перевозити вантажі транспортом замовника. У договорах не зазначається, який саме конкретно результат роботи повинен передати виконавець замовнику.

Як проходять перевірки з праці під час карантину

Колегія суддів дійшла висновку, що товариство не дотрималося вимог статей 21, 24 КЗпП в частині обов’язкового укладання трудових договорів.

Постанова Управління Держпраці про накладення на товариство штрафу у розмірі 125 тис. 190 гривень на підставі абзацу 2 частини другої статті 265 КЗпП є правомірною.

За матеріалами Управління Держпраці у Рівненській області.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25670

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45374

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33552

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22414

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді