Підприємцю доведеться сплатити штраф понад 90 тис. грн за неналежне оформлення трудових відносин

Результати перевірки підприємства ГУ Держпраці у Харківській області

Підприємству доведеться сплатити штраф понад 90 тис. грн. за неналежне оформлення трудових відносин

У лютому 2020 року посадовими особами ГУ Держпраці у Харківській області було проведено перевірку підприємтсва, яке надає послуги мобільного харчування, обслуговування напоями.

Накладання штрафів за порушення у сфері праці

В ході перевірки було встановлено факти незадекларованої праці працівників, які працювали у ФОП, зокрема, виконуючи роботу бармена, офіціанта без належного оформлення трудових відносин.

Відповідно до ч.2 ст. 3 КЗпП працівники реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору про роботу на підприємстві, в установі, організації або з фізичною особою.

За результатами проведеного заходу уповноваженою посадовою особою ГУ Держпраці у Харківській області було винесено постанову про накладення штрафу за порушення суб’єктом господарювання приписів ч.3 ст.24 КЗпП.

Відповідальність у сфері праці

Рішенням Харківського окружного адміністративного суду від 03.09.2020 року у задоволенні адміністративного позову суб’єкту господарювання було відмовлено у повному обсязі.

Постановою Другого апеляційного адміністративного суду від 16.02.2021 року визнано законною постанову ГУ Держпраці у Харківській області в частині накладення штрафу на суб’єкт господарювання за фактичний допуск до роботи працівників, які виконували роботи бармена, офіціанта без належного оформлення трудових відносин.

Оцінивши всі доводи апеляційної скарги та заперечення проти останньої колегія суддів встановила, що функції які виконували працівники підприємства притаманні саме найманим працівникам згідно класифікатору професій ДК 003:2010 («Бармен», «Офіціант»). Позивачем не було надано, як під час інспекційного відвідування, так і під час розгляду справи, доказів належного оформлення трудових відносин (ані наказів, ані трудових договорів, ані повідомлень про прийняття працівників на роботу) між ним та двома працівниками, які виконували роботу бармена та офіціанта в інтересах суб’єкта господарювання.

Як проходять перевірки з праці

Судом було встановлено, що факт допуску до роботи без належного оформлення трудових відносин відповідачем був зафіксований в ході перевірки та підтверджений в ході судового розгляду справи достовірними доказами. Підприємцем було порушено приписи ч.3 ст.24 КЗпП.

Суб’єкту господарюванню доведеться сплатити штраф у розмірі 94 тис. 460 грн.

За матеріалами ГУ Держпраці у Харківській області.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25750

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45989

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33674

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22571

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді