Збереження середнього заробітку у разі переведення потерпілого від нещасного випадку на легшу роботу, — роз’яснення ФСС з НВП

ФСС від НВП надав роз’яснення стосовно збереження середньомісячного заробітку за працівником, потерпілим від професійного захворювання зі стійкою втратою працездатності, в разі переведення його за власним бажанням на іншу роботу з одночасним встановленням неповного робочого дня

ФСС від НВП надав роз’яснення стосовно збереження середньомісячного заробітку за працівником, потерпілим від професійного захворювання зі стійкою втратою працездатності, в разі переведення його за власним бажанням на іншу роботу з одночасним встановленням неповного робочого дня.

Стаття 31 Закону України від 23.09.1999 № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» (далі — Закон № 1105) передбачає переведення потерпілого на легшу роботу зі збереженням середньомісячного заробітку при наявності таких умов:

- необхідність переведення потерпілого на легшу роботу, її тривалість та характер встановлено ЛКК або МСЕК ;
- роботодавець надає рекомендовану МСЕК (ЛКК) роботу за згодою потерпілого та за наявності відповідних вакансій ;
- переведення є тимчасовим на строк, визначений ЛКК, або до встановлення стійкої втрати працездатності.

Аналогічний порядок переведення працівника на легшу роботу встановлений статтею 6 Закону України від 14.10.1992 № 2694-XII «Про охорону праці».

Таким чином, за умови встановлення у потерпілого стійкої втрати працездатності, норми статті 31 Закону № 1105 не застосовуються.

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань провадить страхову виплату в розмірі середньомісячного заробітку потерпілого тільки у випадках, передбачених статтею 31 Закону № 1105 та в разі незабезпечення потерпілого відповідною роботою.

Згідно за статтею 12 Закону України «Про охорону праці» роботодавець зобов’язаний організувати працевлаштування інвалідів відповідно до медичних рекомендацій та створювати для них відповідні умови праці.

Якщо ж потерпілий був переведений на іншу роботу з неповним робочим днем (за його ж особистою заявою), як передбачено положеннями статті 56 КЗпП України, оплата праці здійснюється пропорційно відпрацьованого часу. Неповний робочий час може встановлюватись на визначений термін або без обмеження терміном.

Таким чином, якщо МСЕК не встановила необхідність переведення потерпілого на іншу роботу та за відсутності умов, які дають право на скорочений робочий час, підстави для виплати середньомісячної заробітної плати при неповному робочому часі відсутні.

Підготувала Марина Маслюк,

головний редактор газети «Ранкові Новини Кадровика» «Експертус Кадри», провідний редактор порталу prokadry.com.ua

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
74

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25895

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46857

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33899

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22859

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді