Вагітних і декретниць можна звільняти, але за певних умов

Держпраці роз’яснила, коли і як припинити трудовий договір з тими, хто має імунітет від звільнення

Вагітних і декретниць можна звільняти, але за певних умов

Працівниця, яка на даний час перебуває у декретній відпустці по догляду за дитиною до 3 років та є одночасно вагітною другою дитиною, звернулась до ГУ Держпраці у Дніпропетровській області з проханням роз`яснити її трудові права у разі ліквідації підприємства, з яким вона перебуває у трудових відносинах.

Звільнення вагітної жінки при ліквідації підприємства

Звільнення вагітної: нереально чи все ж можливо

Відповідно до ст. 46 Конституції громадяни мають право на соціальний захист, що включає:

  • право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності,
  • втрати годувальника,
  • безробіття з незалежних від них обставин,
  • а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Пiд час звiльнення працiвникiв за п. 1 ст. 40 КЗпП має бути дотримано певного порядку вивiльнення та враховано переважне право залишитись на роботi, порядок якого передбачений ст. 42 КЗпП. У разi звiльнення за цiєю пiдставою дiють обмеження щодо звiльнення окремих працiвникiв, установленi ст. 184 КЗпП.

У період відпустки по догляду за дитиною до 3 років за жінкою зберігається робоче місце, про це вказано в ст.2 Закону «Про відпустки». У вимогах ст. 184 КЗпП заборонено звільнення вагітних та жінок, що мають дітей до 3 років.

Звільнення працівниці, яка має дітей

Переведення та працевлаштування жінок, які перебувають у декретній відпустці

Звільнення жінок під час ліквідації підприємства з правонаступництвом, зазначених у ч.3 ст.184 КЗпП можливе лише за п. 5 ст.36 КЗпП шляхом переведення на інше підприємство, установу, які є правонаступниками. При цьому правонаступник зобов`язаний прийняти таких жінок на роботу у порядку переведення.

Звільнення таких жінок у разі повної ліквідації підприємства відповідно до вимог ст. 184 КЗпП відбувається з обов`язковим працевлаштуванням. Власник чи уповноважений орган здійснює їх працевлаштування самостійно або через державну службу зайнятості.

Якщо працівника звільнено обґрунтовано, з додержанням процедури звільнення, підстав для поновлення працівника немає. Якщо власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним органом не виконує протягом трьох місяців обов`язку по працевлаштуванню звільненого працівника за пунктом 2 статті 36 КЗпП (зокрема вагітної жінки), за заявою такої особи може вирішуватися спір не про поновлення її на роботі, а про виконання зобов`язання по працевлаштуванню.

Така правова позиція висловлена в постанові Верховного Суду від 15.10.2013 по справі №21-303а13, та у постанові Великої Палати Верховного Суду від 16.05.2018 по справі № 759/19440/15 (провадження № 14-105цс18).

За матеріалами ГУ Держпраці в Дніпропетровській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25671

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45375

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33553

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22415

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді