Оплату лікарняних ніхто не скасовував: пояснюють депутати та ФСС

Норма про оплату тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, опинилася під загрозою через недогляд розробників закону

Оплату лікарняних ніхто не скасовував: пояснюють депутати та ФСС

Хвилювання кадровиків та працівників спричинив Закон України «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я» від 03.12.2020 № 1053-IX (далі — Закон № 1053).

Завдяки Закону № 1053 з 30 червня 2021 року основний страховий випадок,за яким надають допомогу по тимчасовій непрацездатності, зазнає змін. Стаття 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV (далі — Закон № 1105) передбачає оплату тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві. Оновлена норма цієї статті звучить так, наче лікарняні при будь-якому захворюванні або побутовій травмі не виплачуватимуть, оскільки це період хвороби, а не реабілітації.

У статті 22 Закону № 1105 тимчасову непрацездатність внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві замінить тимчасова непрацездатність на період реабілітації внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві.

У Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів запевняють: новації Закону № 1053 не припиняють виплати за існуючими страховими випадками, а додають ще один вид виплат — на період реабілітації внаслідок захворювання або травми.

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на найближчому засіданні планує розглянути законопроект № 5187 та альтернативний до нього № 5187-1, щоби усунути техніко-юридичні неузгодженості у законодавстві з питань загальнообов’язкового державного соціального страхування. Ці законопроекти передбачають зміни до Закону № 1533.

Фонд соціального страхування України розмістив на Фейсбук-сторінці Черкаського міського відділення повідомлення, що:

«Права на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності, сподіваємось, ніхто не порушить... Депутати вже внесли до розгляду законопроект, яким пропонується виправити ситуацію. Таким чином, після прийняття змін всі виплати будуть проводитись, як і раніше».

Федерація профспілок 19 березня 2021 року також звернулась до Голови ВР Дмитра Розумкова із закликом відновити порушене право працівників отримувати допомогу з тимчасової втрати працездатності.

Олена Петровська

За матеріалами ФПУ


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
69

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25840

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46388

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33802

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22712

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді