Чи може керівник закладу розірвати трудові договори з освітянами на тимчасово окупованих територіях

Керуйтеся нормами законодавства та зверніть увагу на штрафи, передбачені за їх порушення

1_2_16_02_22.jpeg

Харківська обласна профспілка освітян роз’яснила керівникам закладів освіти, як звільняти працівників, які залишилися на тимчасово окупованих територіях.

Профспілка нагадує, що звільнити працівника, навіть в умовах воєнного стану, можна тільки у випадках та з підстав, прямо передбачених законом. Ці випадки передбачені статтями 36, 38, 40, 41 КЗпП. Спеціальні закони можуть передбачати й додаткові підстави, за якими розривають трудові договори з певними категоріями працівників.

В умовах воєнного стану Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 15.03.2022 № 2136-IX доповнив КЗпП кількома новими підставами розірвання трудових договорів, які можна застосовувати як у мирний час, так і під час воєнного стану:

КЗпП доповнили й новою підставою, щоби розірвати трудовий договір під час воєнного стану:

  • неможливість забезпечити працівника роботою, визначеною трудовим договором, у зв’язку зі знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій — п. 6 ч. 1 ст. 41 КЗпП.

Таким чином, керівник може припинити трудові договори з громадянами України — працівниками закладу освіти в умовах воєнного стану тільки у випадках та на підставах, прямо передбачених законами України. При цьому немає жодного значення, де знаходиться працівник: за межами України, на вільній або тимчасово окупованій території.

Законодавство України не містить жодної норми, яка надає право роботодавцю звільнити працівника з тієї підстави, шо він знаходиться на тимчасово окупованій території (Лист Харківської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України від 29.08.2022 № 02-215) Профспілка нагадує, що за незаконне розірвання трудового договору винні особи несуть відповідальність:

  • незаконне звільнення працівника з роботи з особистих мотивів, а також інше грубе порушення законодавства про працю — караються штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, або виправними роботами на строк до двох років;
  • ті самі дії, якщо вони вчинені повторно, або щодо неповнолітнього, вагітної жінки, одинокого батька, матері або особи, яка їх замінює і виховує дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю — караються штрафом від трьох тисяч до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців.

За матеріалами Харківської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України

Олена Петровська експерт із кадрових питань, Київ
Приймаєте на роботу, направляєте у відрядження або звільняєте жінку, перевірте чи немає законодавчих обмежень, зокрема під час дії воєнного стану. Скористайтеся дороговказом, щоб уникнути штрафів самому, і вберегти директора від адміністративної чи навіть кримінальної відповідальності.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення директора товариства

Як оформити звільнення директора товариства, внести правильний запис до трудової книжки про звільнення директора, одержати зразки наказів про виконання обов’язків та про звільнення директора? Пропонуємо скористатися нашими порадами у цій статті
106669

Звільнення за переведенням на інше підприємство

Звільнення за переведенням на роботу на інше підприємство, крім згоди працівника, передбачає домовленість роботодавців. Про порядок звільнення у зв’язку з переведенням та про особливості такого звільнення під час воєнного стану читайте у цій статті
122770

Наказ про звільнення за прогул: зразок

Звільнення працівника на підставі пункту четвертого статті 40 КЗпП — за прогул — оформлюють відповідним наказом. Скачайте зразок наказу про звільнення за прогул без поважних причин, щоб дотримати вимог законодавства з праці та ДСТУ 4163:2020.
50637

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді