Як внести виправлення до трудової книжки, — настанови від Держпраці

Дізнайтеся, як діяти, щоб не порушити законодавства та допомогти працівнику?

how.jpg

Як працювати з трудовими книжками під час воєнного стану

Кадрова головкрутка:

Працівник подав документи для призначення пенсії, але ПФУ не врахував певний його трудовий стаж через виправлення записів про роботу, які не було виправлено в трудовій.

Йдеться про період роботи в 90-х роках. Окремі цифри в датах наказів виправлені ручкою. Змінювалась назва посади, яку обіймав працівник. Заклад декілька разів змінював назву. Проводилась його реорганізація, проте записи про зміну назви, реорганізацію до трудової книжки не внесені. Працівник не працює в цьому закладі багато років.

Заклад видав певну довідку про невиправлені записи, але ПФ не врахував її при розрахунку пенсії.

Як внести виправлення до трудової працівника за таких умов?

Виправлення виявлених помилок має зробити відповідна посадова особа того підприємства, де було зроблено неправильний чи неточний запис. Це загальне правило встановлено п. 2.6. Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Мін'юсту, Мінпраці та Міністерства соцзахисту населення від 29.07. 1993 р. № 58 (далі – Інструкція № 58).

Якщо підприємство, на якому було здійснено неправильний запис, ліквідовано, відповідні зміни до трудової книжки працівника вносить правонаступник цього підприємства; коли немає правонаступника — вища організація, якій було підпорядковане підприємство; а в разі і її відсутності — обласний чи державний архів.

Виправлені відомості мають повністю збігатися з оригіналом відповідного наказу чи розпорядження роботодавця.

Якщо ці документи втрачені, або не відповідають їх фактично виконуваній роботі, виправлення відомостей про роботу здійснюється на підставі інших документів, що підтверджують виконання робіт, не зазначених у трудовій книжці (особові картки, трудові договори, розрахункові відомості тощо).

Показання свідків не можуть бути підставою для виправлення занесених раніше записів до трудової книжки (п. 2.9. Інструкції № 58).

Порядок, за яким виправляются помилки в усіх розділах трудової книжки (п. 2.10. Інструкції № 58):

  • у графі № 1 трудової книжки записується порядковий номер запису, а у графі № 2 – дата його внесення);
  • у графі № 3 трудової книжки спочатку робиться запис про недійсність відповідного запису із зазначенням його номера (тобто незалежно від того, якою саме була помилка, записується фраза «Запис за № таким-то недійсний»), а потім зазначається правильне формулювання;
  • у графі № 4 трудової книжки повторюється дата і номер наказу (розпорядження), запис з якого було неправильно внесено до трудової книжки.

Закреслювати, витирати, заклеювати у трудових книжках чи вкладишах внесені до них раніше неточні або неправильні записи заборонено.

image33

РОЗ'ЯСНЕННЯ ЕКСПЕРТА

За матеріалами ГУ Держпраці в Одеській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16308

Як зробити запис в трудовій книжці про звільнення за власним бажанням

Запис про звільнення за власним бажанням в трудовій книжці повинен відображати точне формулювання законодавчої норми про звільнення з цієї причини. Які варіанти запису про звільнення за власним бажанням можуть бути та зразки таких записів, — у статті.
121766

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
56920

Погодження обробки персональних даних для передачі сканкопії трудової книжки до Пенсійного фонду

Згода на обробку персональних даних для передання сканкопіїї трудової книжки на перший погляд є важливим кроком у процесі забезпечення відповідності законодавству та захисту особистої інформації. Однак чи потрібна згода на обробку персональних даних для сканкопіїї трудової сьогодні та яку форму вона має, — читайте у статті.
34095

Аудит трудових книжок

Аудит трудових книжок слід проводити, зокрема, коли на роботу оформився новий кадровик та перед тим як подавати скановані копії трудових книжок для оцифрування до Пенсійного фонду. Детально про випадки проведення аудиту трудових книжок та про дії роботодавця і працівника у разі втрати трудової книжки читайте у статті.
41867

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді