Нова пошта сплатить 3 млн грн трудових штрафів

Суд визнав дії Держпраці правомірними

Нова пошта сплатить 3 млн грн трудових штрафів

У вересні 2020 року посадові особи ГУ Держпраці у Харківській області перевірили ТОВ «НОВА ПОШТА», Харківської філії ТОВ «НОВА ПОШТА».

Чи має право Держпраці перевіряти філію підприємства

Під час перевірки інспектори з праці встановили наявність на підприємстві фактів незадекларованої праці працівників, які здійснювали діяльність в інтересах підприємства, зокрема, виконували роботу вантажника, укладальника – пакувальника, різноробочого, сканувальника, кур’єра без належного оформлення трудових відносин. Деякі з встановлених осіб, зазначали, що перебувають на стажуванні.

За приписами ст. 43 Конституції кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку він вільно погоджується. Держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю. Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.

Як проходять перевірки з праці під час карантину

Відповідно до ч.2 ст. 3 КЗпП працівники реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору про роботу на підприємстві, в установі, організації або з фізичною особою.

Відповідно до ст. 26 КЗпП встановлено, що умова про випробування повинна бути зафіксована в наказі про прийняття працівника на роботу. У період випробування на таких працівників поширюються всі вимоги законодавства про працю, і обов’язково передує цьому укладення трудового договору.

Щоб перевірити належне виконання суб’єктом господарювання приписів ч.3 ст. 24 КЗпП, уповноважені особи Управління Держпраці склали вимогу, відповідно до якої суб’єкт господарювання зобов’язаний надати пояснення із підтверджуючими документами про виконання робіт зазначеними особами на час перевірки в інтересах підприємства.

Підприємство не надало жодних документів, хоча вимогою про надання документів такі витребовувались. Разом з тим, позивач вимогу отримав, проте у відповідь ТОВ «НОВА ПОШТА» надіслало на адресу ГУ Держпраці у Харківській області лист, у якому відмовляється надати документи.

За результатами перевірки уповноважена посадова особа ГУ Держпраці у Харківській області винесла постанову про штраф за порушення суб’єктом господарювання приписів ч.3 ст.24 КЗпП.

Калькулятор штрафів за порушення законодавства про працю

Суд розглянув всі доводи та встановив, що для допущення до роботи працівника роботодавцю необхідно дотримуватися низки умов щодо оформлення трудового договору, а саме:

  • укладення трудового договору, що фіксується оформленням наказу чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу;
  • повідомлення

    центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабміном.

Позивач під час перевірки не надав доказів належного оформлення трудових відносин між ним та встановленими в ході перевірки працівниками (ані наказів, ані трудових договорів, ані повідомлень про прийняття працівників на роботу). Разом з тим, суд встановив, що факт допуску до роботи без належного оформлення трудових відносин відповідачем зафіксували в ході перевірки та підтвердили в ході судового розгляду справи належними, допустимими та достовірними доказами. Отже, в даному конкретному випадку з боку суб’єкта господарювання має місце порушення приписів ч.3 ст.24 КЗпП.

Суб’єкту господарюванню доведеться сплатити штраф у розмірі 3 млн 800 тис. грн.

За матеріалами ГУ Держпраці в Харківській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25748

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45975

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33673

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22571

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді