Держпраці розповіла, коли зарплату можна виплатити натурою

Зарплата «в конверті» позбавляє громадянина в майбутньому соціального захисту

Держпраці розповіла, коли зарплату можна виплатити натурою

ГУ Держпраці у Харківській області наголошує, що згідно із ст. 21 Закону «Про оплату праці» (далі – Закон), працівник має право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства і колективного договору на підставі укладеного трудового договору.

Які виплати враховують до зарплати для забезпеченні її мінімального розміру

Згідно ст. 23 Закону заробітна плата працівників підприємств на території України виплачується у грошових знаках, що мають законний обіг на території України. Виплата зарплати у формі боргових зобов’язань і розписок або у будь-якій іншій формі забороняється.

Зарплата може виплачуватися банківськими чеками у порядку, встановленому Кабміном за погодженням з Націонбанком.

В колективному договорі, як виняток, може передбачатися часткова виплата зарплати натурою (за цінами не вище собівартості) у розмірі, що не перевищує 30% нарахованої за місяць, у тих галузях або за тими професіями, де така виплата еквівалентна за вартістю оплаті праці у грошовому виразі, є звичайною або бажаною для працівників, крім товарів, перелік яких встановлюється Кабміном.

Виплата зарплати здійснюється за місцем роботи (ст. 24 Закону). Виплачувати заробітну плату у магазинах роздрібної торгівлі, питних і розважальних закладах заборонено, за винятком тих випадків, коли зарплата виплачується працюючим у цих закладах особам.

За особистою письмовою згодою працівника виплата зарплати може здійснюватися через установи банків, поштовими переказами на вказаний ними рахунок (адресу) з обов’язковою оплатою цих послуг за рахунок роботодавця.

Що очікує на директора за невиплату заробітної плати

Податки із зарплати працівника сплачує роботодавець, адже саме він є податковим агентом. Одночасно платником податків є і сам працівник, тому, коли працівник отримує неофіційну частину зарплати, він порушує закон. Якщо справа буде розглянута в суді, довести свою непричетність до фінансових махінацій роботодавця працівникові буде дуже складно, бо суд може вирішити, що працівник перебував у злочинній змові з роботодавцем.

Громадяни, які звертаються до суду з позовом про стягнення зарплати й за іншими вимогами, що виходять з трудових правовідносин, від сплати судового збору звільняються (п. 1 ст.5 Закону "Про судовий збір" ).

За матеріалами ГУ Держпраці в Харківській області


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
55

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25793

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46159

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33723

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22649

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді