Переведення працівника на контракт з безстрокового трудового договору — це зміна істотних умов праці: Верховний Суд

Істотні умови праці — оціночне поняття у трудовому праві

law.jpg

Верховний Суд (ВС) у своєму рішенні від 31.08.2022 у справі № 712/10591/21 (провадження № 61-5263 св 22) зазначив, що строковий трудовий договір укладають у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами (ч. 2 ст. 23 КЗпП). Контракт — це особлива форма трудового договору. Строк дії, права, обов’язки та відповідальність сторін, зокрема матеріальна, умови матеріального забезпечення і організації праці працівника, умови розірвання договору можна встановити угодою сторін. Сферу застосування контракту визначають закони України (ч. 3 ст. 21 КЗпП). Це означає, що укласти контракт можна лише в тому разі, якщо таку можливість передбачає певний закон.

Зміна істотних умов праці як підстава для звільнення

Зміст цих норм трудового законодавства свідчить, що у справі, яку розглядав ВС, роботодавець не міг прийняти на роботу за контрактом педагогічного працівника, який не займає адміністративну посаду в навчальному закладі, оскільки ні характер його роботи, ні умови її виконання, ні інтереси працівника цього не передбачають. Як не передбачає таку можливість і певний закон.

Обставини справи

Працівник оскаржив у суді своє звільнення з посади керівника фізичного виховання в технікумі. Роботодавець пропонував йому замість безстрокового трудового договору продовжити роботу на тій самій посаді на 0,5 ставки на умовах контракту строком на один рік. Працівник не погодився з пропозицією роботодавця, через що його звільнили у зв’язку з відмовою продовжувати роботу внаслідок зміни істотних умов праці (п.6 ч.1 ст.36 КЗпП). Районний суд відмовив працівникові у позові, проте його підтримав апеляційний суд.

ВС підтримав рішення апеляційного суду та зробив такі правові висновки.

Зміна істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи допускається у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці (ч. 3 ст. 32 КЗпП). Суд визнає законною зміну істотних умов праці (розміру оплати праці, тривалості робочого часу, режиму роботи) тільки в тому разі, якщо буде доведена наявність змін в організації виробництва і праці.

Якщо при розгляді трудового спору встановлено, що зміна істотних умов трудового договору проведена не у зв’язку зі зміною в організації виробництва і праці на підприємстві, в установі, організації, то таку зміну з урахуванням конкретних обставин суд може визнати неправомірною.

Якщо колишні істотні умови праці зберегти неможливо, а працівник не згоден продовжувати роботи в нових умовах, то трудовий договір припиняють згідно з п. 6 ч. 1 ст. 36 КЗпП.

Звільнення із цих підстав за своїм змістом не тотожне звільненню у зв’язку зі зміною організації виробництва праці, скороченням чисельності або штату працівників на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП, оскільки передбачає, що працівник продовжуватиме роботу за тією самою спеціальністю, кваліфікацією чи посадою, але з новими умовами праці.

ВС підтримав висновок апеляційного суду про те, що роботодавець не мав правових підстав змінити умови праці працівника з безстрокового трудового договору на строковий, адже законодавство не містить прямої вказівки на можливість укласти строковий трудовий договір з педагогічним працівником, який не займає адміністративну посаду в навчальному закладі.

Істотні умови праці є оціночним поняттям у трудовому праві, тому ВС зазначив, що введення контрактної форми трудового договору є зміною істотних умов праці.

Водночас, працівника звільнили саме згідно з пунктом 6 частини 1 статті 36 КЗпП, а не за пунктом 9 частини 1 статті 36 КЗпП, який передбачає можливість припинити трудовий договір з підстав, передбачених іншими законами.

За матеріалами ВС

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516677

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
211

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27705

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
52872

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35773

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді