На час воєнного стану змінять Інструкцію про порядок заповнення листка непрацездатності

За певних умов помилки в листках непрацездатності виправить лікарсько-консультативна комісія

med.jpg

СПО об’єднань профспілок України розмістило на своєму сайті проект спільного наказу МОЗ, Мінсоцполітики та ФСС про внесення змін до Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої наказом МОЗ, Мінпраці, ФСС з ТВП, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406 (далі — Інструкція № 532).

Як провести паперовий листок непрацездатності на підприємстві

Інструкцію № 532 планують доповнити новими нормами, щоби захистити права пацієнтів, які тимчасово втратили свою непрацездатність, але не можуть виправити помилки у виданому листку непрацездатності (ЛН), через бойові дії у місці, де розташований лікувальний заклад. Відтак, на час воєнного стану та протягом трьох місяців з дня, як його припинять або скасують, у випадку, якщо пацієнт, на ім’я якого видали ЛН, звернеться з проханням виправити помилки в раніше виданому бланку ЛН, рішення про виправлення прийматиме лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров’я, а за її відсутності керівник закладу за місцем, де перебуває пацієнт або за місцем отримання медичної та/або реабілітаційної допомоги.

У такий спосіб виправлятимуть помилки в графах ЛН:

  • «прізвище, ім’я, по батькові непрацездатного» — якщо змін потребують не більше ніж 35% букв кожного слова;
  • «місце роботи: назва підприємства, установи, організації»;
  • «причина непрацездатності» — за наявності первинної облікової медичної документації.

Дублікати виправлених ЛН не видаватимуть.

Відповідальність лікарсько-консультативної комісії, що виправила помилку згідно нових норм Інструкції № 352, поширюватиметься виключно на виправлену помилку. Відповідальність за обґрунтованість видачі самого ЛН несе безпосередньо лікар, який його видав.


За матеріалами ФПСУ

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516677

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
211

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27705

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
52872

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35773

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді