Перші 10 днів лікарняного за рахунок роботодавця: проект закону від Мінсоцполітики

100% лікарняних зможуть отримати застраховані особи зі страховим стажем понад 20 років

Перші 10 днів лікарняного за рахунок роботодавця: проект закону від Мінсоцполітики

Мінсоцполітики оприлюднило для обговорення проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації функцій Фонду соціального страхування України».

Автори законопроекту планують внести зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та визначити електронний реєстр листків непрацездатності як частину реєстру застрахованих осіб.

У Законі України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV (далі — Закон № 1105) визначать, що листок непрацездатності буде тільки в електронному вигляді. Його формуватимуть у електронному реєстрі листків непрацездатності на підставі медичного висновку з тимчасової непрацездатності та реєструватимуть за єдиним реєстраційним номером цього реєстру. Такий електронний документ буде підставою для звільнення від роботи та призначення матеріального забезпечення.

Фонд соціального страхування (ФСС) перевірятиме обґрунтованість медичних висновків з тимчасової втрати працездатності, у т. ч. на підставі інформації з електронного реєстру листків непрацездатності та електронної системи охорони здоров’я в закладах охорони здоров’я та у лікарів, які працюють як ФОП.

Принагідно законодавці у п. 1 ч. 1 статті 22 Закону № 1105 виправляють технічну помилку та повертають такий страховий випадок, як тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві. Нагадаємо, з 30 червня 2021 року нас чекає оновлена норма, яка передбачає допомогу тільки на період реабілітації.

Пункт 5 статті 22 Закону № 1105 унормує такий страховий випадок, як карантин, встановлений уповноваженими органами.

За кошти ФСС виплачуватимуть допомогу по тимчасовій непрацездатності з 11 дня непрацездатності. Норма, яка діє зараз — з 6 дня. Перші 10 днів тимчасової непрацездатності оплачуватимуть роботодавці.


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Допомогу по тимчасовій непрацездатності не надаватимуть:

  • за час простою, крім випадків, коли тимчасова непрацездатність настала до простою;
  • за час тимчасової непрацездатності, зазначеної у медичному висновку з тимчасової втрати працездатності, визнаному необґрунтованим.

Кардинальних змін зазнає стаття 24 Закону № 1105 — допомогу по тимчасовій непрацездатності виплачуватимуть застрахованим особам залежно від страхового стажу в таких розмірах:

  • 50% середньої заробітної плати (доходу) — страховий стаж до 5 років;
  • 60% — страховий стаж від 5 до 10 років;
  • 70% — страховий стаж від 10 до 15 років;
  • 80% — страховий стаж від 15 до 20 років;
  • 100% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж понад двадцять років.

Перевірятимуть обґрунтованість медичних висновків з тимчасової втрати працездатності страхові експерти-лікарі. Їх завдання, функції та обов’язки визначить КМУ у Положенні про службу страхових експертів-лікарів з перевірки обґрунтованості медичних висновків з тимчасової втрати працездатності.

Мінсоцполітики планує, що закон приймуть і він почне діяти з 1 серпня 2021 року. У такому випадку роботодавці виплачуватимуть лікарняні за 10 днів непрацездатності з 1 січня 2022 року.

Слідкуйте за оновленнями в системі! Експерти системи Експертус: Кадри обов’язково підготують для вас консультації про те, як оформити листок непрацездатності за новими правилами.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами Мінсоцполітики

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
49

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25776

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46122

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33712

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22634

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді