Особливості вивільнення працівників під час війни, якщо немає голови трудового колективу

Якого алгоритму рекомендує дотримуватися Держпраці?

dergpratsi.jpg

Підприємство, установа, організація має право самостійно визначати організаційну структуру, встановлювати чисельність працівників і штатний розпис (ч. 3 ст. 64 ГК).

Як подати звіт 4-ПН про заплановане масове вивільнення

Розірвання трудового договору з підстав, передбачених пунктами 1 (крім випадку ліквідації підприємства, установи, організації), 2-5, 7 ст. 40 і п. 2 і 3 ст. 41 Кодексу, може бути проведено лише за попередньою згодою виборного органу (профспілкового представника), первинної профспілкової організації, членом якої є працівник, крім випадків, коли розірвання трудового договору із зазначених підстав здійснюється з прокурором, поліцейським і працівником Нацполіції, СБУ, Державного бюро розслідувань України, Національного антикорупційного бюро України, Бюро економічної безпеки України чи органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового та митного законодавства (ч. 1 ст. 43 КЗпП).

У випадках, передбачених законодавством про працю, виборний орган первинної профспілкової організації, членом якої є працівник, розглядає у п’ятнадцятиденний строк обґрунтоване письмове подання роботодавця про розірвання трудового договору з працівником.

Подання роботодавця має розглядатися у присутності працівника, на якого воно внесено. Розгляд подання у разі відсутності працівника допускається лише за його письмовою заявою. За бажанням працівника від його імені може виступати інша особа, у тому числі адвокат. Якщо працівник або його представник не з’явився на засідання, розгляд заяви відкладається до наступного засідання у межах строку, визначеного частиною 2 цієї статті. У разі повторної неявки працівника (його представника) без поважних причин подання може розглядатися за його відсутності.

Якщо виборний орган первинної профспілкової організації не утворюється, згоду на розірвання трудового договору надає профспілковий представник, уповноважений на представництво інтересів членів професійної спілки згідно із статутом.

Виборний орган первинної профспілкової організації (профспілковий представник) повідомляє роботодавця про прийняте рішення у письмовій формі в триденний строк після його прийняття. У разі пропуску цього строку вважається, що виборний орган первинної профспілкової організації (профспілковий представник) дав згоду на розірвання трудового договору.

Якщо працівник одночасно є членом кількох первинних профспілкових організацій, які діють на підприємстві, в установі, організації, згоду на його звільнення дає виборний орган тієї первинної профспілкової організації, до якої звернувся роботодавець.

Рішення виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) про відмову в наданні згоди на розірвання трудового договору повинно бути обґрунтованим. Якщо в рішенні немає обґрунтування відмови в наданні згоди на розірвання трудового договору, роботодавець має право звільнити працівника без згоди виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника).

Роботодавець має право розірвати трудовий договір не пізніш як через місяць з дня одержання згоди виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника).

Якщо розірвання трудового договору з працівником проведено роботодавцем без звернення до виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника), суд зупиняє провадження по справі, запитує згоду виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) і після її одержання або відмови виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) в дачі згоди на звільнення працівника розглядає спір по суті.

Після набуття чинност, 24 березня 2022 року, Закону "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану", а саме ч. 2 ст. 5 зазначеного Закону, у період дії воєнного стану норми ст. 43 КЗпП не застосовуються, крім випадків звільнення працівників підприємств, установ або організацій, обраних до профспілкових органів.

У своєму зверненні Ви не конкретизуєте інформацію про свого роботодавця та про наявність профспілкового органу або профспілкового представника.

Якщо Ви працюєте на підприємстві, установі та організації та не є представником профспілкової організації зазначеного підприємства, то у такому випадку, розірвання трудового договору під час воєнного стану можливе без згоди профспілкового органу.

За відсутності профспілкового органу та профспілкового представника вимоги щодо отримання згоди профспілки на вивільнення працівників не використовуються.

Законодавство не визначає обов’язку для фізичної особи–підприємця, який є використовує найману працю, створення профспілкового органу або обрання профспілкового представника.

Якщо Ви працюєте у фізичної особи–підприємця, який запланував вивільнення, Ваше вивільнення та інших працівників може відбутися без погодження профспілкового органу (профспілкового представника).

Якщо Ви або працівники підприємства, установи, організації обрані до профспілкового органу та на підприємстві присутній такий виборний орган, застосовується процедура вивільнення, яка зазначена вище.

Голова профспілкової організації або профспілковий представник, за їх відсутності, обирається у відповідності до процедури, яка міститься у КЗпП та Законі "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності".

Варто вказати, що профспілковий представник, уповноважений на представництво інтересів членів профспілкової організації, дає згоду на розірвання трудового договору в разі, якщо виборний орган первинної профспілкової організації на підприємстві не створений.

Дане роз’яснення не містить норм права, а носить лише рекомендаційний характер.

За матеріалами Управління Держпраці в Рівненській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення директора товариства

Як оформити звільнення директора товариства, внести правильний запис до трудової книжки про звільнення директора, одержати зразки наказів про виконання обов’язків та про звільнення директора? Пропонуємо скористатися нашими порадами у цій статті
106669

Звільнення за переведенням на інше підприємство

Звільнення за переведенням на роботу на інше підприємство, крім згоди працівника, передбачає домовленість роботодавців. Про порядок звільнення у зв’язку з переведенням та про особливості такого звільнення під час воєнного стану читайте у цій статті
122770

Наказ про звільнення за прогул: зразок

Звільнення працівника на підставі пункту четвертого статті 40 КЗпП — за прогул — оформлюють відповідним наказом. Скачайте зразок наказу про звільнення за прогул без поважних причин, щоб дотримати вимог законодавства з праці та ДСТУ 4163:2020.
50639

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді