Кабмін воліє скасувати графіки змінності, графік відпусток і Правила внутрішнього трудового розпорядку, — законопроект

Законопроект стимулюватиме роботодавців легально оформлювати трудові відносини та дотримувати законодавства про працю

Кабмін воліє скасувати графіки змінності, графік відпусток і Правила внутрішнього трудового розпорядку, — законопроект

Уряд на своєму засіданні 14 квітня 2021 року підтримав проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції трудових відносин» (далі — законопроект).

Законопроект передбачає зміни до КЗпП, Законів України «Про охорону праці», «Про відпустки», «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».

Ми розповідали про нього у новині "Графік відпусток складатимемо за бажанням. Проект закону від Мінекономіки".

Автори законопроекту планують:

  • зменшити кількість обов’язкових кадрових документів;
  • змінити механізм участі профспілок при розірванні трудового договору;
  • осучаснити питання матеріальної відповідальності;
  • спростити процедуру, за якою укладають строковий трудовий договір;
  • визначити порядок надання роботодавцем інформації про умови трудового договору.
Правила внутрішнього трудового розпорядку: складання, затвердження, ознайомлення та зміни

Зокрема, скасувати для роботодавця необхідність складати правила внутрішнього трудового розпорядку, графіки змінності та відпусток, доповнити КЗпП статтею 23-1 — підставами, за наявності яких укладають строковий трудовий договір.

Трудовий договір: визначаємо строк і форму

Режим роботи та її тривалість, період та спосіб надання щорічних відпусток буде достатньо зафіксувати за домовленістю сторін у трудовому договорі, укладеному у письмовій формі.

Попри те, що розробники законопроекту посилаються на акти Міжнародної організації праці, які визначають мінімальні стандарти у забезпеченні трудових прав, експерти Експертус: Кадри обґрунтують у аналітичних статтях — чому не варто відмовлятися від ПВТР і графіка відпусток навіть тоді, коли вони стануть необов’язковими. Слідкуйте за оновленнями в системі!

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами КМУ

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
145

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27050

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50409

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34898

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23933

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді