Чи може працівник-член добровольчого формування територіальної громади одночасно виконувати свої трудові обов'язки та завдання ТРО?

Дізнайтеся, чи обов’язково припиняти трудовий договір з таким працівником та як оплачувати його роботу

teroborona_11_03-min.PNG

Добровольче формування територіальної громади (далі — ДФТГ) — це воєнізований підрозділ, сформований на добровільній основі з громадян України, які проживають у межах території відповідної територіальної громади, який призначений для участі у підготовці та виконанні завдань територіальної оборони (ст. 1 Закону України «Про основи національного спротиву» від 16 липня 2021 року № 1702-IX, далі — Закон № 1702-IX).

Як оформити часткове повернення до роботи тероборонівця

Закон № 1702-ІХ визначає завдання територіальної оборони (далі — ТРО):

  • своєчасне реагування та вжиття необхідних заходів щодо оборони території та захисту населення на визначеній місцевості;
  • участь
    • у посиленні охорони та захисті державного кордону;
    • у захисті населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій, ліквідації наслідків ведення воєнних (бойових) дій.

Щоб долучитися до добровольчого формування, громадянин України має:

  • відповідати вимогам, вказаним у ч. 3 ст. 9 Закону № 1702-ІХ;
  • укласти контракт добровольця територіальної оборони за формою, затвердженою Наказом від 07.03.2022 року № 84 «Про затвердження форми контракту добровольця територіальної оборони та посвідчення добровольця територіальної оборони» (далі — Наказ № 84).

УВАГА! Наказ № 84 визначає: на працівника, що уклав контракт, поширюються гарантії, визначені в статті 119 КЗпП.

На час виконання державних або громадських обов’язків, якщо відповідно до чинного законодавства України ці обов’язки особа здійснює в робочий час, працівникам гарантоване збереження місця роботи та посади (ч. 1 ст. 119 КЗпП).

Оскільки служба в ТРО може передбачати періодичне залучення працівника до виконання обов'язків, роботодавець у кожному конкретному випадку має зважати на:

  • рівень залучення працівника до участі в територіальній обороні;
  • кількість робочого часу, який витрачає працівник;
  • ефективність і можливість виконання обов'язків працівника за трудовим договором.

Видавати наказ про увільнення працівника від виконання роботи за трудовим договором в обов’язковому порядку не потрібно.

УВАГА! Якщо працівник перебуває в ТРО неповний робочий день, для нього варто розрахувати середньогодинну зарплату.

Середню зарплату здебільшого нараховують з огляду на середньоденну заробітну плату. Середньогодинний заробіток обчислюють, якщо відповідно до законодавства необхідно оплатити працівнику лише кілька годин (лист Міністерства економіки України від 13 липня 2021 року № 4711-06/36275).

Щоб підтвердити факт законної відсутності працівника на роботі у зв’язку з виконанням завдань ТРО, попросіть документ, виданий командиром добровольчого формування, про час виконання обов’язків — довідка, графік чергування, табель обліку часу виконання обов’язків тощо. 

За матеріалами Федерації професійних спілок України

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: особливості укладення

Одним із видів трудового договору є трудовий договір з нефіксованим робочим часом. Прийняття на роботу з нефіксованим трудовим договором передбачає низку особливостей. Що має містити заява про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок її заповнення? Чи приймається наказ про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок такого наказу? Усе про трудовий договір з нефіксованим робочим часом, алгоритм укладення та реалізації, читайте у статті.
16009

Прийняття на роботу неповнолітніх

Праця неповнолітніх осіб — нині актуальна тема. Працевлаштування неповнолітніх в Україні та особливості звільнення неповнолітніх з роботи хоч і регулюються законодавством, однак лишають низку питань для роботодавців. Способи працевлаштування неповнолітніх, тривалість відпустки для неповнолітніх, дозвіл на працевлаштування неповнолітніх, додаткові підстави звільнення для неповнолітніх, про все це — у статті
12307

Строковий трудовий договiр: зразок і порядок укладання

Що таке строковий трудовий договір, ніби й зрозуміло з самої назви, але є нюанси. В яких випадках правомірно укладати строковий договір? Як оформити прийняття й що при цьому слід перевірити? Роз’яснюємо деталі, зокрема, про строкові трудові договори в умовах воєнного стану та додаємо зразок строкового трудового договору 2024.
122681

Ключове про трудовий договір зі зразком

Конституція України кожному громадянину гарантує право на працю. Реалізація цього права починається з укладання трудового договору. Що таке трудовий договір та його види? Який вид та форму договору обрати? З якого моменту трудовий договір вважається укладеним? У чому полягає відмінність трудового договору від цивільно-правових договорів? Як виглядає приклад трудового договору? Які можливості діють в період воєнного стану? Ми підготували для вас роз’яснення та зразок трудового договору 2024.
254835

Різниця між трудовим та цивільно-правовим договором

Трудовий договір та цивільно правова угода — два види договорів, що найчастіше укладаються між роботодавцем та працівником. Вони мають ряд важливих відмінностей, які впливають на права та обов’язки сторін, а також на порядок припинення відносин. У цій статті ви знайдете основні відмінності між трудовим та цивільно-правовим договором а також корисні поради щодо того, що краще обрати трудовий чи цивільно-правовий договір
2226

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді