Правила оформлення трудових відносин з працівниками молодше 18 років

З неповнолітньою особою обов’язково укладається трудовий договір в письмовій формі, – Держпраці

Держпраці роз'яснила, як оформити трудові відносини з неповнолітнім працівником

На роботу дозволяється приймати дитину з 16 років. Дітей, які досягли 15-річного віку, можна приймати на роботу, що не завдає шкоди їх здоров’ю і навчанню, за згодою одного з батьків або особи, яка замінює батьків.

Неповнолітній обов’язково повинен пройти медичне обстеження і надати роботодавцю медичний висновок про відсутність протипоказань для участі у трудовій діяльності. Надалі неповнолітній повинен проходити щорічно обов’язковий профілактичний медичний огляд до досягнення 21- річного віку (стаття 191 КЗпП).

Трудовий договір з неповнолітнім обов’язково укладається в письмовій формі. Особа, яка не досягла 16 років і не має паспорта, повинна надати роботодавцю свідоцтво про народження.

Неповнолітнім при прийомі на роботу випробувальний термін не встановлюється (ст. 26 КЗпП). Також повинен вестись відповідний облік неповнолітніх працівників, в якому вказується дата їх народження.

Для неповнолітніх працівників встановлена скорочена тривалість робочого часу (ст. 51 КЗпП):

  • особам від 16 до 18 років — до 36 годин на тиждень (включно);
  • особам від 15 до 16 років — до 24 годин на тиждень (включно);
  • учні віком від 14 до 15 років, які працюють під час канікул, можуть працювати не більше 24 годин на тиждень.

При украданні трудового договору слід звернути увагу, що роботи для неповнолітніх не повинні бути пов’язані з небезпечними і шкідливими умовами праці, заборонені важкі і підземні роботи.

Які умови виконання робіт неповнолітніми працівниками

Заробітна плата працівникам молодше 18 років, відповідно до статті 194 КЗпП, при скороченій тривалості щоденної роботи, виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи, відрядні оплачуються за відрядними розцінками, встановленими для дорослих працівників, з доплатою за тарифною ставкою за час, на який тривалість їх щоденної роботи скорочується порівняно з тривалістю щоденної роботи дорослих працівників. Для неповнолітніх працівників, котрі не досягли вісімнадцятирічного віку, тривалість щорічної основної відпустки становить 31 календарний день.

Щорічна основна відпустка повної тривалості надається неповнолітньому працівникові за його бажанням у зручний для нього час. Згідно зі статтею 195 КЗпП та статтею 10 Закону «Про відпустки» неповнолітньому працівникові може надаватися щорічна відпустка повної тривалості в перший рік його роботи на підприємстві, навіть якщо він ще не відпрацював шість безперервних місяців на цьому підприємстві. Для цього неповнолітньому працівникові потрібно лише подати заяву.

Використання праці неповнолітніх на небезпечних для їхнього здоров’я роботах забороняється, а експлуатація дитини переслідується Законом (ст. 43 та 52 Конституції).

За матеріалами ГУ Держпраці в Дніпропетровській області


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25670

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45374

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33552

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22414

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді