Нацбанк роз’яснив особливості перерахування членських професійних внесків

Це відповідь на лист Федерації професійних спілок України від 21.09.2022 № 02/01-16/455 щодо перерахування членських професійних внесків

money_18_04.jpg

Відповідно до пункту 15 постанови Правління Національного банку України «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану» (зі змінами) від 24.02.2022 № 18 (далі — Постанова № 18) зупинене здійснення обслуговуючими банками видаткових операцій за рахунками резидентів російської федерації/республіки білорусь, за рахунками юридичних осіб (крім банків), кінцевими бенефіціарними власниками яких є резиденти російської федерації/республіки білорусь. Винятком є здійснення на території України окремих операцій, вказаних у підпунктах 1—12 пункту 15 Постанови № 18.

Заборона не поширюється, зокрема, на здійснення на території України соціальних виплат, виплат заробітної плати, оплати комунальних послуг, сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів (пп. 2 п. 15 Постанови № 18).

Які документи складають за участі профспілки: навігатор кадровика

Федерація профспілок вважає членські профспілкові внески частиною заробітної плати працівника. Відповідно переказ таких внесків із рахунків юридичних осіб (крім банків), кінцевими бенефіціарними власниками яких є резиденти російської федерації, на рахунок профспілкової організації не суперечить вимогам пункту 15 Постанови № 18.

Нацбанк уточнює: економічні, правові та організаційні засади оплати праці визначені Законом України «Про оплату праці» (далі — Закон про оплату праці).

Закон про оплату праці визначає, що заробітна плата — це винагорода, обчислена здебільшого у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Структура заробітної плати:

  • основна заробітна плата — винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадові обов’язки); її встановлюють у вигляді тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок для робітників та посадових окладів для службовців;
  • додаткова заробітна плата — винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці; включає доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, які передбачає чинне законодавство; премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань і функцій;
  • інші заохочувальні та компенсаційні виплати — виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік, премії за спеціальними системами і положеннями, виплати в межах грантів, компенсаційні та інші грошові і матеріальні виплати, що не передбачені актами чинного законодавства або які провадять понад встановлені зазначеними актами норми (ст. 2 Закону про оплату праці).

Професійні спілки створюють, щоб здійснювати представництво та захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки (ч. 1 ст. 2 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», далі — Закон про профспілки).

Член профспілки — особа, що входить до складу профспілки, визнає її статут та сплачує членські внески (абз. 5 ч. 1 ст. 1 Закону про профспілки).

Якщо роботодавець має письмові заяви працівників, що є членами профспілки, він щомісячно й безплатно утримує із заробітної плати та перераховує на рахунок профспілки членські профспілкові внески працівників згідно з укладеним колективним договором чи окремою угодою у визначені там терміни. Затримувати перерахування цих коштів роботодавець не має права (ч. 3 ст. 42 Закону про профспілки). Тобто членські профспілкові внески працівників, які роботодавець утримує із заробітної плати працівника на підставі його письмової заяви відповідно до укладеного колективного договору чи окремої угоди, є частиною заробітної плати.

З огляду на вищевказане представники Нацбанку вважають: відповідно до підпункту 2 пункту 15 Постанови № 18 дозволено здійснювати обслуговуючими банками видаткові операції за рахунками юридичних осіб (крім банків), кінцевими бенефіціарними власниками яких є резиденти російської федерації/республіки білорусь, зі здійснення виплат на території України членських профспілкових внесків, які утримуються із заробітної плати працівників на підставі їхніх заяв.

За матеріалами Федерації професійних спілок України

Kadrova_sprava_dlya_buhgaltera.png

ДЕТАЛЬНА ПРОГРАМА

 

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
49

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25776

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46122

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33712

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22635

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді