Уряд підтримав закон про правонаступництво у трудових відносинах

Документ урегульовує відносини роботодавця з працівниками при зміні власника

image93

Звичайний, спрощений трудовий договір чи контракт? Шпаргалка кадровику

Кабінет Міністрів України підтримав проєкт закону «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо правонаступництва у трудових відносинах».

Документ передбачає, що правонаступництво у трудових відносинах — це продовження трудових відносин з працівниками у разі зміни власника підприємства, установи, організації, їх реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), зміни власника майна або його частин, що використовуються роботодавцем-фізичною особою у підприємницькій діяльності.

Ольга Догадіна керівниця групи експертів із кадрових питань
підказки для кадровика

Проєкт Закону зобов'язує роботодавця продовжувати дію трудового договору у разі передачі власником бізнесу або його частин іншій особі. Крім того, згідно з документом, працівнкиів або їх представників мають проінформувати про:

  • орієнтовну чи ж точну дату та причини правонаступництва;
  • правові, економічні (технологічні, структурні) та соціальні наслідки правонаступництва або наслідки аналогічного характеру, а також дії, які впливатимуть на трудові права працівників.

question-423604_640.pngЯк відбувається розрахунок при звільненні

Надати цю інформацію можна або письмово, або в електронній формі. Зробити це слід не пізніше ніж за десять робочих днів. Це дасть змогу працівникам ініціювати консультації з роботодавцем щодо можливих негативних наслідків та способів їх пом’якшення.

В уряді пояснили, що законопроєкт допоможе наблизити українське законодавство  до права, стандартів та практики Європейського Союзу у сфері зайнятості, соціальної політики та рівних можливостей на вимогу Угоди про асоціацію з ЄС.

За матеріалами Урядового порталу

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
7536

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9424

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
9762

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
1350

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді