Робота з дому під час простою: чи правомірна така діяльність?

Чи вважати виконання посадових обов'язків порушенням режиму простою?

image49

Простій під час воєнного стану

Держпраці нагадала, як має бути організовано простій на підприємстві та роз'яснила, чи можливе продовження виконання роботи у цей період.

Так, ст. 34 Кодексу законів про працю України дає таке визначення:

Простій — це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами.

Під час простою працівник не виконує трудові обов’язки, визначені трудовим договором. А час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не менш ніж дві третини тарифної ставки встановленого окладу.

 

Дистанційний формат може суттєво спростити виконання роботи і для працівника, і для роботодавця — особливо в нестабільних умовах під час воєнного стану. Тож як правильно організувати цей процес?

 

 

При цьому законодавство не визначає місце перебування працівника під час цілоденного простою, це робить роботодавець, видаючи відповідний розпорядчий документ (наказ або розпорядження). Втім, навіть якщо роботодавець визначив, що під час простою працівники мають перебувати на робочому місці, вони все не одно не виконуватимуть свої посадові обов’язки.

check.pngСкачайте наказ про оголошення простою через відключення світла

Проте працівники за їхньої згоди можуть бути на весь час простою переведені на іншу роботу на тому ж підприємстві або на іншому (в тій же місцевості на строк до одного місяця) з урахуванням спеціальності та кваліфікації.

 

 

 

А от якщо працівник під час простою продовжить виконувати свої трудові обов’язки навіть й за межами адмінбудівлі роботодавця, це вже вважатиметься дистанційною або надомною роботою. Така діяльність має бути оплачена відповідно до встановлених умов.

За матеріалами Управління Держпраці у Хмельницькій області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25748

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45970

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33672

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22571

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді