Правонаступництво у трудових відносинах: законопроєкт

Урядовий законопроєкт встановлює обов’язок роботодавця письмово інформувати працівників про зміну власника підприємства

image41

У які документи внести зміни після реорганізації підприємства чи філії

29 листопада 2022 року у Верховній Раді зареєстрували проєкт Закону України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо правонаступництва у трудових відносинах» № 8244 (далі — Законопроєкт № 8244).

Законопроєкт № 8244 приводить законодавства про працю у відповідність до положень Директиви Ради № 2001/23/ЄС від 12.03.2001 та удосконалює правовий захист працівників у разі зміни власника підприємства.

Консультація підкаже, що зробити кадровику, а на що не слід марнувати час

Правонаступництвом у трудових відносинах вважають перехід прав і обов’язків від одного роботодавця до іншого. У зв’язку із цим Законопроєкт № 8244 уводить до КЗпП нову статтю 36-1, яка визначає, що правонаступництвом у трудових відносинах вважатимуть продовження трудових відносин із працівниками у разі зміни власника підприємства, установи, організації, їх реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), зміни власника майна або його частин, що використовує роботодавець — фізична особа у підприємницькій діяльності.

У разі правонаступництва трудові відносини працівників продовжуються із правонаступником. Права і обов’язки за трудовими договорами між працівниками і роботодавцем, що існували, переходитимуть до правонаступника.

Роботодавець зобов’язаний не пізніше ніж за 10 робочих днів до здійснення правонаступництва поінформувати в паперовій або електронній формі профспілки, а в разі їх відсутності — працівників:

  • про дату та причини правонаступництва;
  • про правові, економічні (технологічні, структурні) та соціальні наслідки правонаступництва або наслідки аналогічного характеру, а також дії, які впливатимуть на трудові права працівників.

Правонаступник зобов’язаний у паперовій або електронній формі надати профспілці, а в разі її відсутності — працівникам таку ж інформацію не пізніше ніж за 10 робочих днів до початку дій, які впливатимуть на трудові права та інтереси працівників.

Олена Петровська

За матеріалами ВРУ

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25750

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45990

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33674

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22571

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді