Прийняття на роботу з випробувальним терміном: практичні аспекти

Черговий інформаційний кейс від Держпраці на реальному прикладі магазину солодощів

Держпраці роз'яснила, як правильно прийняти на роботу працівника з випробувальним терміном

Під час проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи у ризикових сферах господарства, інспектори праці зайшли до магазину солодощів. В цей час в магазині працювала господарка закладу.

Вебінар «Випробний строк: встановлюйте без помилок»

Посадовці надали жінці буклети, в яких міститься інформація про переваги офіційного працевлаштування. Директор ознайомилася з брошурами та повідомила, що ця інформація є для неї наразі досить актуальною, бо планує взяти на стажування нового працівника. Інспектори поцікавились чи планує вона укладати з ним трудовий договір на період «стажування»? Жінка відповіла, що обов’язково укладе трудовий договір з новим працівником, як тільки зрозуміє чи підходить він для роботи.

Утім, таке розв’язання проблеми є порушенням трудового законодавства.

Відповідно до статті 26 КЗпП при укладенні трудового договору може бути обумовлене за угодою сторін випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. Умова про випробування повинна бути застережена в наказі про прийняття на роботу.

Результати перевірок від Держпраці — 2020: позитивні тенденції

Для чого це потрібно:

  • для працівника – в період випробування на працівників поширюється законодавство про працю.
  • для роботодавця – ознайомитися з роботою працівника та у разі встановлення власником або уповноваженим ним органом невідповідності працівника займаній посаді, на яку його прийнято, або виконуваній роботі він має право протягом строку випробування звільнити такого працівника, письмово попередивши його про це за три дні.

Таким чином, в результаті інформаційно-роз’яснювальної роботи підприємець обрав для себе найбільш ефективні методи організації робочого процесу.

За матеріалами Управління Держпраці в Миколаївській області

 


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


 

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25670

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45374

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33552

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22414

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді