Простій під час відключення світла не з вини працівника: що робити?

Теми:
Як має оплачуватися така зупинка роботи?

image29

Чи оголошувати простій на час повітряної тривоги

Кодекс законів про працю України дає таке визначення простою:

Простій — це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами (ст. 34 КЗпП).

Оголошення простою може стосуватися не лише всього підприємства, а й конкретних працівників чи підрозділів. Водночас законодавство передбачає, що простій може виникнути або з вини роботодавця, або з вини працівника, або ж незалежно від діяльності або бездіяльності.

Відмова оплачувати працівникові час простою в ситуації відключення світла є порушенням законодавства та може призвести до такої відповідальності:

  • дисциплінарної;
  • матеріальної;
  • адміністративної;
  • фінансової;
  • кримінальної.

Для оформлення факту простою необхідно скласти відповідний акт (зафіксувавши в ньому причини, які призвели до зупинки роботи) та наказ про простій. В наказі слід вказати не лише причину, а ще дату та тривалість простою, його охоплення (все підприємство чи один підрозділ), рішення про відсутність чи наявність людей на робочих місцях під час простою, а також порядок оплати.

Зауважимо, час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (ч. 1 ст. 113 КЗпП). При цьому колективний договір може передбачати збільшену оплату.

За матеріалами Федерації професійних спілок України

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516703

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
217

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27773

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
53042

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35830

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді