Як звільнитися директору підприємства, якщо немає рішення засновників?

Центральний регіон інспекційної діяльності у Дніпропетровській області пояснив, що робити керівнику, який хоче звільнитися

image33

Чи може директор товариства самостійно ухвалити рішення про звільнення за власним бажанням

Закон України від 06.02.2018 № 2275-VIII «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» (пп. 3, 4 ст. 39) визначає директора як одноосібний виконавчий орган товариства, що підпорядковується загальним зборам учасників і його наглядовій раді (у разі утворення).

Відповідно, найпершим кроком для звільнення директора є рішення загальних зборів. Воно фіксується у протоколі. Документ підписується учасниками (їх представниками), які голосували за таке рішення та кількості голосів яких достатньо для прийняття рішення, якщо інше не передбачено статутом товариства (якщо для прийняття такого рішення достатньо голосів не більше 10 осіб). Тобто підписати протокол може кожен учасник, що взяв участь у загальних зборах.

image18
На допомогу кадровику поради від фахівців
Як оформити прийняття, переведення, суміщення, сумісництво, звільнення директора? Розв’язати проблеми з оплатою праці та інші складні випадки трудових відносин із керівником підприємства? Призначити директора ліквідатором у разі ліквідації та звільнити ліквідатора?

Якщо ж рішення загальних зборів учасників товариства про звільнення немає, керівник може звернутися до суду, вимагаючи визнати припинення трудових відносин.

Відповідні зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань вносяться так само: на підставі рішення загальних зборів або ж через суд.

При цьому директор, який бажає звільнитися за відсутності кворуму, має довести, що він намагався скликати загальні збори учасників товариства. Це означає, що засновники підприємства мають бути в належний спосіб повідомлені про проведення зборів, листи з повідомленням про вручення — надіслані учасникам, питання про звільнення керівника за власним бажанням — включено до порядку денного.

За матеріалами Центрального регіону інспекційної діяльності у Дніпропетровській області

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
7207

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9383

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
8180

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
1335

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
6737

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді