Дозволи на роботу іноземців та осіб без громадянства: що змінив новий закон?

Закон діє з жовтня минулого року

image18

Як документувати трудові відносини з іноземцем

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні і надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном», що набрав чинності 15 жовтня 2022 року, затвердив низку нововведень для іноземних найманих працівників.

Так, нині дозвіл для іноземців видається на строк дії трудового договору, але не більше ніж на 2 роки (замість одного року, як було раніше). Для гіг-працівників — такі ж умови.

Що ж до внутрішньокорпоративних цесіонаріїв, то їм, як і раніше, дозвіл видається на строк дії рішення іноземного суб’єкта господарювання про переведення на роботу в Україну та трудового договору, укладеного українським суб’єктом господарювання з іноземцем. Новий закон лише додав уточнення стосовно того, що термін дії такого дозволу не може бути більшим за три роки.

Також було визначено нові нові категорії іноземних найманих працівників. Це:

  1. іноземці, які прибули з метою навчання у закладах вищої освіти та під час та і після цього навчання планують провадити трудову діяльність в Україні (за умови працевлаштування не пізніше ніж за 30 календарних днів до завершення навчання);
  2. іноземці, які брали участь у відсічі збройної агресії РФ проти України. 

В першому випадку строк дії дозволу дорівнює терміну дії трудового договору (але не більше одного року під час навчання);

У другому — строк дії дозволу становить не більше двох років. При цьому за наявності підстав дія договору може бути продовжена.

Водночас для деяких категорій іноземців з ухваленням нового закону нічого не змінилося. Так, без змін залишилися терміни дії дозволів (на строк дії довідок, але не більше року) для осіб:

  • щодо яких прийнято рішення про оформлення документів для вирішення питання щодо визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту;
  • які оскаржують відмову в оформленні документів для вирішення питання щодо визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту;
  • які подали заяву про визнання особою без громадянства або оскаржують відмову в цьому.

Для відряджених іноземних працівників, як і раніше, дозвіл видається на період дії договору, укладеного між українським та іноземним суб’єктами господарювання (не більш ніж на три роки).

За матеріалами Житомирського обласного центру зайнятості 

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Які документи для прийняття на роботу має подати претендент на посаду

Перед прийняттям на роботу (укладанням трудового договору) необхідно перевірити у претендента наявність всіх необхідних документів та їх легітимність. Які саме документи має подати потенційний працівник та на що слід звернути увагу кадровику, перевіряючи такі документи, детально читайте у статті.
97376

Працевлаштування іноземця: порядок оформлення та укладення трудового договору

Працевлаштування іноземних громадян в Україні має свою специфіку. Оформлення на роботу іноземців з посвідкою на постійне проживання відбувається за тими ж правилами, що й самих українців. Водночас, процес працевлаштування іноземців з посвідкою на тимчасове проживання має певні особливості, які співробітник кадрового відділу зобов’язаний враховувати.
55752

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді