Як платити вихідну допомогу при спрощеному режимі регулювання?

Розмір виплат залежить від причин звільнення та тривалості роботи

door-g.pngУ випадку припинення трудових відносин з працівником при спрощеному режимі регулювання для визначення розміру вихідної допомоги слід керуватися ст. 44 Кодексу Законів про працю України (якщо звільнення відбувається з підстав, передбачених КЗпП).

Відповіді на п’ять запитань про спрощені трудові відносини

Якщо причина розірвання трудового договору підпадає під п.6 ст. 36, п. 1, 2, 6 ст.40 або п.6 ч.1 ст. 41 КЗпП (відмова від продовження роботи за зміни істотних умов праці, реорганізація виробництва, невідповідність посаді, поновлення попереднього працівника або неможливість працювати надалі через бойові дії) — вихідна допомога виплачується не менше середньомісячного заробітку.

Якщо працівника було призвано на військову службу, то виплати мають становити дві мінімальні зарплати. Якщо роботодавець порушив законодавство про працю, чи колективний або трудовий договори, то виплати становитимуть щонайменше тримісячний середній заробіток. 

Якщо йдеться про припинення повноважень посадових осіб, то мінімальний розмір виплат має становити шестимісячний середній заробіток.

У разі розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця з підстав, не передбачених КЗпП України, слід обґрунтувати причини цього та надати працівникові компенсацію в розмірі, визначеному трудовим договором. Але виплати не можуть бути меншими за:

  • половину мінімальної зарплати (якщо сума періодів роботи працівника у цього роботодавця становить менше 30 днів);
  • одну мінімальну зарплату (якщо сума періодів роботи перевищує 30 днів);
  • три мінімальні зарплати (якщо сума періодів роботи більша за один рік);
  • п’ять мінімальних зарплат (якщо сума періодів роботи перевищує два роки).

За матеріалами Центрального міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці 

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249226

Одноразова грошова допомога при виході на пенсію: чи виплачують?

Одноразову грошову допомогу в розмірі 10 місячних посадових окладів за наявності не менше 10 років стажу на посадах в органах місцевого самоврядування чи на посадах, віднесених до відповідних категорій посад державних службовців наразі не виплачують.
20621

Виплати після звільнення: на що розраховувати та в якому розмірі

Про те, що при звільнення працівнику слід виплатити зароблену заробітну плату та компенсувати невикористану відпустку — відомо всім. Але це не все. За певних підстав звільнення держава гарантує ще й виплату вихідної допомоги. Розглянемо, хто та в якому розмірі може розраховувати на виплати після звільнення.
5185

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді