Як надаватимемо відпустку при народженні? Вже є проект Порядку надання відпустки

Кабмін має затвердити Порядок до 9 червня

Як надаватимемо відпустку при народженні? Вже є проект Порядку надання відпустки

Порядок визначає механізм та умови, за яких надаватимуть нову одноразову оплачувану відпустку при народженні дитини (далі — відпустка) відповідно до статті 19-1 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Порядок надання відпустки).

Як надавати батькові відпустку при народженні дитини

Порядок надання відпустки містить визначення термінів:

  • одинока мати — мати, у актовому записі та/або свідоцтві про народження дитини якої відомості про чоловіка як батька дитини внесені в установленому порядку за її вказівкою; мати дитини, батько якої помер, відповідно до рішення суду позбавлений батьківських прав, визнаний безвісно відсутнім або оголошений померлим, якщо ця дитина не була усиновлена іншим чоловіком;
  • одинокий батько — батько дитини, мати якої померла, відповідно до рішення суду позбавлена батьківських прав, визнана безвісно відсутньою або оголошена померлою, якщо ця дитина не була усиновлена іншою жінкою;
  • інший повнолітній родич дитини — повнолітній рідний брат або сестра.

Поділу така відпустка не підлягає. Працівник зможе її використати не пізніше 104 дня з дня народження дитини.

Батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, при поданні заяви на відпустку:

  • пред’являтиме документ, необхідний для державної реєстрації народження дитини або свідоцтво про народження дитини;
  • додаватиме заяву батька та матері дитини про визначення походження та довідку про фактичне місце проживання, видану виконавчим органом сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, яка засвідчує їх спільне проживання.

Баба, дід, або інший повнолітній родич дитини, батько або мати якої одинокі, при поданні заяви на відпустку пред’являтимуть:

  • документ, необхідний для державної реєстрації народження дитини або свідоцтво про народження дитини;
  • заяву одинокого батька або матері, в якій засвідчено, що він або вона не використали таку відпустку та вказана особа, яка фактично здійснюватиме догляд за дитиною з числа осіб, визначених підпунктом 3 пункту 3 цього Порядку.

Статус «одинокого батька» підтвердить свідоцтво про смерть матері дитини або рішення суду про позбавлення її батьківських прав, визнання безвісно відсутньою чи оголошення померлою.

Статус «одинокої матері» підтвердить копія витягу з Книги реєстрації народжень (якщо немає свідоцтва про народження дитини, в якому відомості про батька дитини внесені в установленому порядку за вказівкою матері) або свідоцтво про смерть батька дитини чи рішення суду про позбавлення його батьківських прав, визнання безвісно відсутнім чи оголошення померлим.

Працівник, який протягом 3 місяців з дня народження дитини звільнився та працевлаштувався на інше підприємство чи до ФОП, до заяви на відпустку додаватиме довідку про те, що не використав відпустку на попередньому місці роботи.

У разі, якщо від однієї вагітності народиться двоє та більше дітей — тривалість відпустки не збільшуватимуть.

Зарплату працівникам за час такої відпустки виплачуватимуть не пізніше 3 днів до її початку.

Відповідний проект постанови КМУ «Про затвердження Порядку надання відпустки при народженні дитини» оприлюднений на сайті СПО об’єднань профспілок.

Слідкуйте за оновленнями в системі — ми обов’язково повідомимо коли Порядок надання відпустки почне діяти. Готові алгоритми дій від експертів Експертус: Кадри допоможуть вам швидко оформити нову відпустку працівникам!

Якщо вже зараз оформляєте відпустку при народженні, скористайтеся тимчасовими алгоритмами.

Алгоритми надання відпустки

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами ФПУ

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
145

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27059

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50442

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34919

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23954

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді