Держпраці роз’яснила, як приймати в ОМС за строковим трудовим договором або контрактом

У експертів Експертус Кадри інша думка

Держпраці роз’яснила, як приймати в ОМС за строковим трудовим договором або контрактом

Головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Кіровоградській області Оксана Колпак нагадує, що на час відсутності або відпустки посадових осіб ОМС (крім виборних посад) для виконання їх повноважень можна прийняти на службу особу за строковим трудовим договором (контрактом). Підстава — частина 5 статті 10 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 № 2493-III (далі — Закон № 2493).

На думку фахівця Держпраці особи, прийняті до ОМС на умовах контракту на час відсутності посадових осіб ОМС (крім виборних посад) на невакантні посади, не проходять службу в ОМС та не мають статусу посадової особи місцевого самоврядування. Отже — можуть бути прийняті без конкурсу.

Аналогічну позицію містять Методичні рекомендації Голдержслужби щодо особливостей прийняття (обрання) на службу посадових осіб органів місцевого самоврядування (Додаток № 1 до листа Головдержслужби від 6 лютого 2002 р. № 42/621).

Експерти Експертус: Кадри вважають, що Закон № 2493 не позбавляє строковика статусу посадової особи місцевого самоврядування та не звільняє в цих випадках від конкурсу та складання Присяги.

Аналогічну позицію неодноразово озвучувала й Головдержслужба — особа, яку приймають на службу в ОМС за строковим трудовим договором (контрактом), користується всіма правами посадових осіб ОМС (листи від 16.03.2011 № 1765/12-11 та від 31.12.2010 № 10886/13-10). Оскільки на посаду поширюють дію Закону № 2493, то і призначають за строковим трудовим договором так, як і у разі призначення безстроково. Ця процедура охоплює: конкурс, присягу, можливе випробування, присвоєння рангу посадової особи місцевого самоврядування.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами Управління Держпраці у Кіровоградській області

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
148

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27064

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50471

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34927

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23962

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді