На базі відпочинку в Коблево виявлено 7 неоформлених працівників, – Держпраці

За рішенням суду суб’єкт господарювання сплатить два штрафи: 8500 гривень та 350 тисяч гривень

На базі відпочинку в Коблево виявлено 7 неоформлених працівників, – Держпраці

Окружний адміністративний суд Миколаєва своїм рішенням відмовив товариству у задоволенні позову про скасування постанови Управління Держпраці у Миколаївській області про накладання штрафу у розмірі 350 тисяч гривень за допуск семи працівників до роботи без оформлення трудового договору.

Як проходять перевірки з праці під час карантину

В серпні 2020 року інспектори праці Управління Держпраці у Миколаївській області зафіксовали в їдальні, на території бази відпочинку працю семи осіб, з якими суб’єкт господарювання не оформив трудові договори. Вказані особи надали інспекторам праці пояснення, що є волонтерами та заробітну плату не отримують, але згодом суб’єкт господарювання надав інспекторам цивільно-правові договори з цими особами. Встановлено, що визначені в договорах трудові функції притаманні саме для робіт за відповідною професією, та з тих видів послуг, які саме надає суб’єкт у межах своєї господарської діяльності.

За результатами заходу контролю:

  • на директора складено протокол про адміністративне правопорушення, передбачене ч.1, 3 ст 41 КУпАП ;
  • на товариство накладено фінансову санкцію за абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП , за допуск семи працівників до роботи без оформлення трудового договору.

Постановою Березанського районного суду Миколаївської області директора визнано винним у вчиненні адміністративних правопорушень, передбачених ч. 1, 3 ст 41 КУпАП, та накладено на нього штраф у розмірі 8500,00 гривень. Штраф директором сплачено повністю.

Накладання штрафів за порушення у сфері праці

Суб’єкт господарювання намагався оскаржити постанову Управління Держпраці про накладення штрафу та звернувся до Миколаївського окружного адміністративного суду, посилаючись на подвійну відповідальність за вчинення одного й того самого порушення.

Калькулятор штрафів за порушення законодавства про працю

За результатами розгляду справи, суд у задоволенні позову товариству, щоб визнати протиправною та скасувати постанови Управління Держпраці про накладення штрафу – відмовив. Суд роз’яснив, що позивач помилково ототожнює свою особисту відповідальність як посадової особи (директора) товариства з відповідальністю самого товариства як юридичної особи. Директор ТОВ – є лише посадовою особою товариства та відповідно до положень ст. 41 КУпАП несе самостійну персональну адміністративну відповідальність. Відповідальність у вигляді штрафу передбачена положеннями ст. 256 КЗпП, ст.53 Закону «Про зайнятість населення», яка своєю чергою має бути застосована.

За матеріалами Управління Держпраці в Миколаївській області

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
148

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27064

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50472

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34927

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23962

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді