Чи можуть освітяни долучатися до викладацької чи гурткової роботи у закладі освіти

МОН надало роз’яснення через зміни у законодавстві

image25
Зміни у законодавстві щодо роботи за сумісництвом працівників державних підприємств після 25.11.2022

Через зміни у законодавстві щодо роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, на підставі постанови КМУ від 22.11.2022 № 1306 з 25.11.2022 втратила чинність постанова КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.1993 № 245 (далі — Постанова № 245). Також, за розпорядженням КМУ від 22.11.2022 № 1047-р втратив чинність наказ Мінпраці, Мін’юсту, Мінфіну «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 28.06.1993 № 43 (далі — Положення № 43).

МОН надало необхідні роз’яснення у листі «Про право працівників закладів освіти займатися викладацькою діяльністю в своєму закладі освіти» від 27.01.2023 № 1/1274-23.

Чи мають право працівники освіти вести викладацьку роботу чи заняття з гуртками у своєму закладі освіти

Керівні та інші працівники закладів освіти у цьому ж закладі освіти в межах свого робочого часу за основною посадою мають право вести викладацьку роботу чи заняття з гуртками. Така робота не є сумісництвом.

Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міносвіти від 15.04.1993 № 102 (далі — Інструкція № 102) на сьогодні чинна і застосовується з 01 вересня 2005 року в частині, що не суперечить умовам оплати праці, визначеним наказом МОН від 26.09.2005 № 557.

Згідно з пунктом 91 Інструкції № 102, керівні працівники закладів освіти мають право вести викладацьку роботу чи заняття з гуртками в цьому закладі, але не більше 9 годин та тиждень (360 годин на рік), якщо вони за основною посадою отримують повний посадовий оклад (ставку).

Інші працівники закладів освіти мають право вести викладацьку роботу чи заняття з гуртками в цьому закладі, але в середньому не більше 12 годин на тиждень (480 годин на рік), якщо вони за основною посадою отримують повний посадовий оклад (ставку).

За норму годин, визначену у пункті 91 Інструкції № 102 проводять оплату понад основний посадовий оклад (ставку) у порядку, передбаченому відповідно для вчителів, викладачів та керівників гуртків (за тарифікацією).

За години викладацької роботи чи занять з гуртками, виконані, як виняток, у зв'язку з виробничою необхідністю понад норму, зазначену в цьому пункті, погодинно оплачують фактичну кількість годин, але не більше 240 годин на рік.

З огляду на зазначене, втрата чинності Постановою № 245 та  Положенням № 43, не обмежує працівників закладів освіти  у виконанні робіт, передбачених пунктом 91 Інструкції № 102.

Чи можна залучити працівників інших закладів до педагогічної (викладацької) роботи

Працівники інших закладів, установ, підприємств та організацій втратили право на педагогічну (викладацьку) роботу у закладі освіти в робочий час з дозволу керівника без утримання заробітної плати.

Педагогічну роботу з погодинною оплатою праці в обсязі не більше 240 годин на рік вважали сумісництвом працівників держпідприємств відповідно до пункту 3 Переліку робіт, що не є сумісництвом (додаток до Положення № 43). Через те, що Положення № 43 втратило чинність, залучати працівників інших закладів для викладацької (педагогічної) діяльності в межах їх основного робочого часу не можна.

Щоб такі працівники мали можливість працювати за затвердженим у закладах освіти розкладом, МОН рекомендує відкоригувати їх графіки роботи за основним місцем роботи та встановити їм гнучкий режим робочого часу (ст. 60 КЗпП).

Олена Петровська

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
7297

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9386

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
8801

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
1339

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
7464

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді