У КЗпП врегулюють працю домашніх працівників

Особливості роботи домашніх працівників на території житла роботодавця викладуть у новій главі Кодексу

У КЗпП врегулюють працю домашніх працівників10 квітня 2023 року ВР взяла за основу Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників» (Законопроєкт від 23.06.2021 № 5695, далі — Законопроєкт № 5695). 

Автори Законопроєкту № 5695 пропонують доповнити КЗпП новою главою ХІ-А «Регулювання праці домашніх працівників», яка складатиметься з 6 нових статей. У статтях унормують: 

  • поняття домашньої праці — роботи, яку виконують на умовах трудового договору (контракту) з метою обслуговування домогосподарства. Нерегулярну роботу з обслуговування домогосподарства, яка триває не більше 40 годин на місяць, домашньою працею не вважатимуть; 
  • поняття домашніх працівників — осіб, які займаються домашньою працею в рамках трудових відносин з роботодавцем; 
  • правовий статус домашніх працівників та особливості його правового регулювання; 
  • обов’язкові умови трудового договору з домашніми працівниками. 

Домашні працівники користуватимуться усіма трудовими правами та гарантіями, передбаченими законодавством про працю, в т. ч. на безпечні та здорові умови праці. 

Щоб врахувати особливості роботи домашніх працівників на території житла роботодавця, в трудовому договорі передбачать можливість надати житло працівнику та заборону роботодавцю самостійно відраховувати із зарплати плату за користування таким житлом.

Домашній працівник матиме законодавчу гарантію поваги до його честі, гідності та недоторканності особистого життя. Роботодавець — гарантію заборони розголошувати конфіденційну інформацію, яка стала відома домашньому працівнику під час роботи та проживання у домашньому господарстві. 

Законопроєкт № 5695 окремо врегульовує робочий час та час відпочинку домашніх працівників: 

  • передбачає альтернативні варіанти обліку робочого часу
  • закріплює гарантії щодо використання праці при надурочних роботах; 
  • передбачає гарантії при залученні до чергування та при супроводженні членів домашнього господарства на їх відпочинку. 

Крім того, вводить додаткові підстави припинити трудовий договір з домашнім працівником та передбачає обов’язок фізичної особи, яка використовує найману працю, надавати інформацію про роботу інших фізичних осіб, пов’язану з обслуговуванням домашнього господарства, на запит Держпраці. 

Щоби привести КЗпП у відповідність до нової глави ХІ-А, зміни внесуть й до інших статей Кодексу. Крім цього, змін зазнають Закони України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».  Зокрема, —  роботодавців домашніх працівників звільнять від сплати ЄСВ та передбачать добровільну участь домашніх працівників у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. 

Олена Петровська 

За матеріалами ВР

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25775

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46111

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33703

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22628

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді