Зняли з військового обліку, а за кордон зась: судова практика

Розбираємося, як суди розглядають такі випадки

Зняли з військового обліку, а за кордон зась: судова практика

Верховний суд України підтримав заборону на виїзд за кордон чоловікові попри те, що той був знятий з військового обліку.

Чи може працівник призовного віку виїхати за кордон у відрядження

Так, прикордонники заборонили виїзд з України чоловікові, який надав закордонний паспорт та військовий квиток з відміткою про зняття з військового обліку. Громадянин з таким рішенням не погодився та подав позов до суду, вимагаючи визнати дії ДПСУ протиправними. Вперше справу розглядав Чернівецький окружний адміністративний суд. Тут вирішили, що конституційні права та свободи людини й громадянина можуть бути обмежені у певних випадках, передбачених законом. І саме таким є час дії воєнного або надзвичайного стану.

Правовою ж основою введення воєнного стану в Україні є Конституція України та Указ Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 Про введення воєнного стану в Україні, затверджений Верховною Радою України. П. 3 Указу передбачає, що у зв’язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини й громадянина, передбачені ст. 30-34, 38, 39, 41-44, 53 Конституції України. Крім того, можуть вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб.

Порядок перетину державного кордону України визначений постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року № 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України». Відповідно до неї, у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану для проходження пункту контролю громадяни, крім паспортних документів, повинні мати також додаткові документи, які підтверджують право на перетин державного кордону під час дії воєнного або надзвичайного стану. Суд дійшов висновку, що військовий квиток з відміткою про зняття з обліку засвідчує лише питання щодо військового обліку особи та не є документом, що дозволяє перетинати державний кордон під час дії воєнного стану.

Таке рішення в подальшому підтримали адміністративні суди всіх інстанцій. 

Зрештою, Верховний Суд у складі колегії Касаційного адміністративного суду також підтримав цю позицію, залишивши без змін рішення Чернівецького окружного адміністративного суду від 17 жовтня 2022 року та постанову Сьомого апеляційного адміністративного суду від 14 листопада 2022 року.

За матеріалами Сьомого апеляційного адміністративного суду

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудові відносини в умовах воєнного стану

Воєнний стан в Україні продовжено до 16 листопада 2023 року. У законодавстві про працю є обмеження, пов'язані з його дією. Матеріал допоможе правильно організувати роботу та не допускати помилок.
3738

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді