ГУ Держпраці у Львівській області було винесеноо фінсанкцій на 7,2 млн грн

Держпраці наголошує на дотриманні трудового законодавства

У І півріччі ГУ Держпраці у Львівській області винесло фінсанкції на 7,2 млн.грн

У І півріччі 2021 року Управління Держпраці застосувало 66 фінансових санкцій щодо порушення роботодавцями трудового законодавства (ст.265 КЗпП). Загальна сума штрафів складає 7 221 тис.грн.

Накладання штрафів за порушення у сфері праці

За допуск до роботи неоформлених працівників винесено 26 постанов на суму 4 660 тис.грн. Окрім цього, 6 суб’єктів господарювання оштрафували на суму 1 710 тис.грн за повторне вчинення такого порушення протягом двох років.

За несвоєчасну виплату заробітної плати працівникам оштрафовано 17 суб’єктів господарювання. Загальний розмір санкцій становить 288 тис. грн. Двох роботодавців оштрафовали за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці на суму 24 тис.грн.

За створення роботодавцями перешкод та недопущення державних інспекторів до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю винесено 8 санкцію на суму 129 тис. грн. Ще 2 суб’єкта господарювання оштрафовано на 192 тис.грн за недопущення та перешкоджання проведенню перевірки щодо виявлення неоформлених працівників.

Стартували масові спільні перевірки Держпраці та податківців

За недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівнику, що проходить військову службу у Збройних Силах України винесено 1 санкцію.

За порушення інших вимог законодавства про працю оштрафовано 16 роботодавців на загальну суму 194 тис. грн.

У випадку усунення порушення у встановлений інспекторами праці строк штраф до суб’єкта господарювання не застосовується. Лише у випадку виявлення використання праці неоформлених працівників заходи щодо притягнення суб’єкта господарювання до відповідальності вживаються одночасно із внесенням припису незалежно від факту усунення цього порушення.

Разом з тим, в разі первинного виявлення порушення в частині фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору юридичними особами та фізичними особами – підприємцями, які є платниками єдиного податку першої – третьої груп, застосовується попередження про відповідальність за порушення законодавства про працю.

У І півріччі інспектори праці ГУ Держпраці винесли попередження 21 суб’єкту господарювання.

За матеріалами ГУ Держпраці в Львівській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
66

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25817

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46310

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33788

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22702

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді